İzmit Körfezi’nde gün boyu izlenen dip canlılarının deniz yüzeyine çıkması ve hareketsiz kalması olayının, körfezde yaşanan gel-git sonucunda deniz dibi suyunun ani soğumasından ve tuzluluğunun artmasından kaynaklandığı ifade edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri, İzmit Körfezi’nin farklı yerlerinden numune alarak, deniz suyu ölçümü yaptı. Yapılan ölçümlerde deniz suyundaki oksijen seviyesinde azalma olmadığı, sıcaklık ve tuzluluk değişimi yaşandığı olayın çevre kirliliğinden kaynaklanmadığı anlaşıldı.

GEL-GİTTEN KAYNAKLANDI

İzmit Körfezi’nde Marmara Denizi’nin genelinde olduğu gibi çift tabakalı deniz suyu bulunuyor. İzmit Körfezi’nin alt kesiminde Akdeniz suyu, üst kesiminde ise Karadeniz suyu yer alıyor. İzmit Körfezi’nde özellikle Değirmendere kıyılarında dip canlılarının yüzeye çıkması ve hareketsiz halde kalması olayı da, körfezi etkileyen gel-git olayından kaynaklanıyor. Gel-git olayı nedeniyle deniz yaklaşık 10 metre çekiliyor. Deniz suyunun yeniden yükselmesiyle birlikte dipten akıntı ile gelen su deniz canlılarını ve ekosistemi etkiliyor. Dip canlıları, yüzey suyuna doğru çıkmaya başlıyor. Bu tip gel-gitlerin ve bunun sonucundaki dip canlılarının yüzeye çıkması olayının zaman zaman yaşanan bir olay olduğu ifade ediliyor.

SUDA OKSİJEN SEVİYESİ NORMAL

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde meydana gelen olayın ardından İzmit Körfezi’nde Değirmendere, Tütünçiftlik, İzmit Marina ve Derince’den deniz suyu numuneleri aldı. Yapılan incelemelerde deniz suyunun oksijen seviyesinde azalma olmadığı ve gelişmenin çevre kirliliğinden kaynaklanmadığı anlaşıldı. Ayrıca alınan numuneler inceleme yapılmak üzere TÜBİTAK’a da gönderildi.

Editör: TE Bilişim