İzmit balık pazarı esnafı bir yandan tramvay çalışması, bir yandan fiyatların yüksekliği sebebiyle oldukça zor günler geçiriyor

Yapılan tramvay çalışmaları sebebiyle son zamanlarda oldukça sıkıntılı günler yaşayan balıkçı esnafının dertleri saymakla bitmiyor. Tramvay çalışmaları nedeniyle satışları bir hayli düşen esnafın bir de yükselen balık fiyatlarıyla birlikte müşterisi oldukça azaldı. İzmit balık pazarı esnaflarından Balıkçı Kemal Bineklioğlu balık fiyatlarının geçen haftalara göre düştüğünü belirtti. Bineklioğlu, “Bütün balık fiyatları geçen 10 güne göre yarı yarıya düşmüş durumda. Balığın fiyatının yüksek olmasının sebebi Ocak 15 ile Şubat’ın 15’ine kadar denizlerin çok soğuk olduğu aydır. Bundan dolayı bu ayda balıkların en az çıktığı zamandır. Bu sene bu aylar daha da soğuk geçti ve balık çok az çıktı. Şimdi de biraz talep fazla olunca birazcık fiyat yükseldi. Ama bundan sonra fiyatlar düşecek. Zaten Nisan 15’inden sonra da yasak başlayacak” dedi. Balık fiyatları her ne kadar geçen haftalara göre düşüş gösterse de yine de cep yakmaya devam ediyor: İstavrit 15 TL, Hamsi 20 TL,  Kefal 10 TL, Uskumru 15 TL, Tekir 20 TL, Karadeniz Mezgit 10 TL, Çupra Levrek 7 TL, Sarıkanat 50-60 TL,  Kalkan 120 TL’den satılıyor.

PARK EDECEK TEK BİR YER YOK

Balık pazarında işlerin olumsuz olmasının sadece tramvay çalışması olmadığını vurgulayan Bineklioğlu, “Tramvay çalışmasının bize zararı %70’dir. Şuanda %30 ile çalışıyoruz. Hatta bugün cumartesi normal bir günden daha az insan geliyor. Eskiden cumartesi günleri buraya iğne atsan yere düşmezdi. Yani bu yolun bize zararı çok. Bu yolun bu hale gelmesinin biraz katkısı var ama insanların arabaları park edecek yer bulamadığından gelmiyor. Adam işten geliyor, balık alacak. Burada park edeceği tek bir yer göstermiyorlar. Adam E-5’de duruyor. Hemen cezayı kesiyorlar. Bu adamlar balık almaya geliyorlar. Her yer dolu. Ne yapsın bu adamlar. Bu bile bizim için çok büyük bir zarar. Bırakın bize yardım etmeyi bize yer göstersin. Hiç olmazsa bunlardan kurtulalım. Sahilde bir sürü yer var. Bir yer göstersinler orada çalışalım. Bak burayı sattılar. Burası Sosyal Sigortalar Kurumu’na devir oldu. Şimdi biz burada sözleşme yapacağız. Adam burayı sattığı gün İzmit’te balıkçılık bitmiştir. Yok yani gidecek tek bir yerimiz yok. En sonunda dükkanı kapatıp oturacağız” dedi.

BİZDE ARTIK İŞSİZLİĞE KATKI SAĞLAYACAĞIZ

Son olarak balığa olan talebin azaldığının altını çizen Kemal Bineklioğlu şunları söyledi: “Talepler azaldı. Müşteri artık eskisi gibi gelmiyor. Alabilecek olan zaten almaya devam ediyor. Ama bana asıl gelmesi gereken adam gelemiyor. Sabah bir adam geldi bana fırça attı. Adam şu köşeye arabasını bıraktı. Hemen ceza yazdılar. Bu adam şimdi niye bir daha gelsin. Gidiyor başka yerlerden temin etmeye çalışıyor. O yüzden burada artık rahatsızız ve sıkıntıdayız. Zarar ediyoruz artık. Buradaki hiçbir balıkçı para kazanmıyor. Ailemle birlikte çalışıyoruz ama kazancımız az oluğundan artık yavaş yavaş işçi çıkarmaya başlayacağım. İşsizliği önleyin diyorlar ama bizde yavaş yavaş işsizliğe katkı sağlayacağız” dedi.

Fetih Kökten/ Günaydın Kocaeli

Editör: TE Bilişim