Hamsiler Gürcistan'a kaçtı  

Hamsi sürülerinin Türk karasularını erken terk ederek Gürcistan'a geçmesi nedeniyle Karadenizli balıkçıları zor günler bekliyor.

Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu,  Karadeniz'de ekim ayı sonlarında başlayan ve bu süre bereketli devam eden hamsi avının, hamsinin beklenenden erken Gürcistan'a geçmesi nedeniyle neredeyse sona erdiğini söyledi.

Necipoğlu, normalde mevsim şartlarına bağlı olarak ekim ayı sonlarında İnebolu ve Amasra açıklarından Karadeniz'e giriş yapan hamisinin mart ayına kadar bolca avlanabildiğini belirterek, “Bu sezonda böyle oldu. Ancak, bilinçsiz avcılık yapıldı. Türk karasularına giren hamsinin avı bu sezon 25-30 mil açıkta bilinçsizce yapılınca, sahile inmesi engellendi. Bu nedenle hamsi sürüleri Gürcistan karasularına kaçtı” diye konuştu.

Karadeniz'de artık hamsi avının sona erdiğini, bunun da balıkçıları şoka uğrattığını kaydeden Necipoğlu, şunları söyledi:

“Sezona çok umutlu girmiştik. Hamsi avının başladığı ilk ayda bol da av yapmıştık. Bu şekilde mart ayı sonuna kadar hamsi avlanacağını tahmin ediyorduk. Bu hamsi sürülerinin çok açıkta avlanması ve sahile inmesine izin verilmemesi nedeniyle bu olmadı. Gürcistan karasularına kaçak hamsi sürülerinin artık geriye dönüşü yok. Bu sezon Karadeniz'de 100 bin ton dolayında hamsi avlandığını tahmin ediyoruz. Bu rakam son 20 yılın en düşük rakamı, bu miktara bu sezon Karadeniz'de hamsi avı yapıldı denilemez. Hamsinin artık geriye dönüşü yok. Büyük zarara uğrayan Karadenizli balıkçıları çok zor günler bekliyor.”

“HAMSİ AVINDA YARI YARIYA DÜŞÜŞ VAR”

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu ise, hamsinin Gürcistan'a erken göç etmesinde hava sıcaklıklarının etkili olduğunu söyledi.

Mutlu, “Geçen seneye göre bir kıyaslama yapılacak olursa, yarı yarı bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Bunu da balık unu ve yağı fabrikalarına giden balıklardaki düşüşten söyleyebiliyoruz. Ancak bu sene düşüş yaşanmasına rağmen hamsi geçen yıllara oranla daha iri gözüktü” diye konuştu.

Hamsiden umduğunu bulamadığı için zor durumda kalan balıkçıların, ekonomik açıdan rahatlatılması gerektiğini belirten Mutlu, “'Bizim isteğimiz, bu zor şartlar altındaki balıkçının, kredi ödemelerinin bir süre daha ertelenmesi. Balıkçılara düşük faizli kredi olanağı sağlanmasıdır. Balıkçının en güvendiği aylar, bilindiği gibi ilk aylar. Ancak durum itibariyle balıkçının toparlanması şuan için zor görünüyor” dedi.

GÜRCİSTAN KARASULARINDA GİDİYORLAR

Hamsinin Türk karasularını erken terk etmesi nedeniyle, Karadenizli balıkçıların bir kısımının ise avlanmak için bu ülke karasularına gittiği belirtildi.

Yaklaşık 15 Türk balıkçı takımının, alınan izin ve belirlenen av kotası doğrultusunda Gürcistan karasularında avlandığı öğrenildi.

Gürcistan karasularında avlanarak Türkiye'ye getirilen hamsinin kasasının 50-60, kilosunun ise 3-5 TL arasında satıldığı kaydedildi. (aa)
 
 

Editör: TE Bilişim