Hamsi Nakillerinde Belge Zorunluluğu 
 
Hamsi sezonunun başlamasıyla birlikte yeni uygulamayla balıkçıların iller arası nakillerinde “hamsi nakil belgesi” alması zorunluluğu getirildi.

Su ürünleri stoklarının korunması, avcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması ve balıkçıların gelir kaybının önlenmesi amacıyla, 2/1 Nolu Su Ürünleri Tebliği ile getirilen düzenleme kapsamında, hamsi balığı nakillerinde “hamsi nakil belgesi” alınması zorunluluğu uygulaması başlatıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın tebliği ile hamsi avcılığı ile ilgili olarak 2009-2010 avcılık sezonunda uygulanmak üzere, kolluk güçleri ve diğer kamu kuruluşları ile işbirliği yapılarak balıkçı barınaklarının çıkışında, şehir girişi ve çıkışındaki kontrol noktalarında, balık hali girişinde, nakledilen hamsilerin nakil belgesine sahip olup olmadıklarının kontrolünün etkin olarak yapılması kararlaştırıldı.

Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrolörleri ve İl Jandarma Komutanlığı`na bağlı kolluk güçlerince oluşturulacak kontrol ekibi, kara yolunda hamsi taşıyan araçlarda, belge kontrolü yapacak. Kontrollere, Samsun-Ankara kara yolu üzerinde bulunan karayolu kontrol noktasında başlanırken, hamsi avcılığına bağlı olarak av sezonu bitene kadar denetimler sürecek. Nakil belgesiz ürün nakleden araçların tespiti halinde araç sürücülerine yasal işlem uygulanacağı, ürünlere de el konulacağını belirtildi.
 

Editör: TE Bilişim