Hamsi Avında Soğuk Bekleyiş 
 
Doğu Karadeniz`de balıkçılar, yaklaşık 3 ay önce başlayan av sezonunda umutlarını havaların soğumasına ve Gürcistan`da gerçekleştirecekleri hamsi avına bağladılar.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, 1 Eylül’de başlayan sezonun bu dönemine kadar havaların mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkta seyretmesine rağmen hamsi avının iyi olduğunu belirtti.

Mutlu, yaklaşık 15 gündür hamside yüzde 20`lik bir küçülme olduğunu, hamsinin inceldiğini ifade ederek, ``Biz bu durumu havaların sıcak olmasına bağladık. Sıcak deniz suyu hamsinin istediği ortam değil. Aralık ayında bu derece sıcaklık balık için uygun değil. Bugün itibariyle sadece Trabzon bölgesinde iri hamsi çıktı. Havaların sıcak gitmesi ve buna bağlı olarak hamsinin yüzde 20 oranında küçülmesi nedeniyle balıkçılarımız hamsi avı için Gürcistan`a gitti. İri hamsi için teknelerin 3-4`ü Gürcistan`a geçiş yaptı. Birçoğu da karşıya geçmek için Hopa`da bekliyor`` dedi.

Çok kesin konuşmamakla birlikte kıraça ile birlikte hamsinin de artacağını tahmin ettiğini anlatan Mutlu, ``Havanın sıcak seyretmesi nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre hamside yüzde 10-20 arasında azalma yaşandı. Kıraça ve istavritte ise yüzde 30-40 arasında azalma söz konusu. İstanbul`da, boğaz tarafında çinakop buradakinden biraz daha fazla gibi gözüktü`` diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim