Hamsinin İzini Kaybettik 
 
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hilmi Erdoğan Yayla, Türkiye kıyılarını terk eden hamsinin izini süren Türk balıkçılarını Gürcistan’ın Poti Limanı’nda ziyaret etti.

Hilmi Erdoğan Yayla, ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada  “Hamsinin Türkiye kıyılarını terk etme nedenlerini balıkçılardan dinlemek, Gürcistan’daki çalışma koşullarını öğrenmek ve balıkçılık sektörünün bölgedeki sorunları ve potansiyelleri hakkında vizyon edinmek üzere Poti Limanı’nda demirlemiş olan Türk balıkçı takımıyla birkaç gün geçirdik. Burada Karadeniz insanının işbirliği becerisinin ve bölgesel çalışma felsefesinin en güzel örneklerine tanık olduk.

Trabzonlu, Ordulu, Giresunlu, Rizeli ve Sinoplu 19 gemi el ele vererek bir takım kurmuş, gurbette kader birlikteliği yapıyor. Yardımcı filo ve nakliyat işlerinde çalışanlarla birlikte yaklaşık bin kişi, bir zamanlar kasım ayından nisan sonlarına kadar Türkiye kıyılarında da avlanılabilen ancak bugünlerde Karadeniz’in kuzeyine çekilmiş olan hamsinin izini sürüyor” dedi.

Büyük riskler alarak Gürcistan’da faaliyet gösterdiklerini ifade eden Trabzonlu balıkçılardan Nafiz Kul ise “Gürcistan’da tek taraflı olarak devlet lehine çalışan bir hukuk sistemi var. Temyiz hakkımız yok gibi. Ceza uygulamalarından şikayetçiyiz. İki kasa hamsi av jurnallerine işlenmediği için on binlerce dolar cezaya çarptırılan, deposunda gereğinden fazla temel ihtiyaç maddesi olduğu gerekçesiyle Türkiye’ye geri gönderilen gemiler oluyor. Kendimizi sürekli olarak hata yapması beklenen denekler gibi hissediyoruz. Oysa dost ülke Gürcistan balıkçıların faaliyetlerini kolaylaştırırsa daha fazla Türk balıkçı gemisi buralarda faaliyet göstermek isteyecektir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim