Bozkır denizinin balıkları çoğalıyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün 14 yıl önce göl, gölet ve barajlarda başlattığı balıkçılık çalışmaları meyvesini verdi. Denize kıyısı olmayan Yozgat’ta artık hem yurt içine hem de yurt dışına balık ihracatı yapılıyor.

Süreyyabey Barajı ile Gelingüllü Barajında bulunan 28 firma, yurt içi ve yurt dışına yıllık iki bin 400 tona yakın balık ihraç ediliyor. Su ürünlerinin olmadığı Yozgat hem yurt dışında hem de yurt dışında balıkçılıkta söz sahibi oldu.

2004 YILINDA BAŞLADI

2004 yılında bu yana Yozgat’taki balıkçılık faaliyetlerin yürüten Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi SeyfaliAğdepe, Yozgat’ta balıkçılığın tarihin Çamlık Gazetesine anlattı.
Yozgat’ın çevre illere göre su bakamından fakir bir il olduğunu belirten SeyfaliAğdepe, “2004 yılında Yozgat’a atandığımızda şehrin su alanlarının envanterini çıkardık. Ne kadar gölet, baraj var, bu göletlerde ve barajlarda ne kadar su var. Bunların tespitini yaptık. Daha önce yapılmış böyle bir çalışma yoktu. 2004 yılında  Yozgat’ta 28 tane göl, gölet ve baraj vardı. Bu barajların içinde en büyük olanı da gelingüllü barajı idi. Gelinligüllü barajında bir avcılık vardı ama tamamen afaki koşullarda yapılıyordu. Biz bunu daha rantabl  hale getirdik. Bununla ilgili eğitimler verdik. Bir vatandaşımız 2005 yılında bir proje ile Derbent göletinde balıkçılık yapmak için başvuru yaptı. Yozgat’ta balıkçılık bu proje ile başladı” dedi.

GELİNGÜLLÜ’NÜN POTANSİYELİ İYİ

Gelingüllü Barajının su ürünleri açısından potansiyeli olan bir baraj olduğunu dile getiren SeyfaliAğdepe, “Bu barajdan çıkan bütün ürünler,  sazan, kerevit gibi balıklar Türkiye pazarına girdi. Özellikle Ankara pazarına girdi. Yine burada çıkan gümüş balığının ekonomik değeri var. Bu balığı Marmara da bulunan işletmeler Yozgat’tan temin ediyor” dedi.

SU ÜRÜNLERİ ARTTI

2013 yılından sonra Yozgat’ta barajların artığına dikkat çeken SeyfaliAğdepe, “Çekerek’te bulunan Süreyya Bey barajının faaliyete geçmesi ile birlikte Yozgat’taki su ürünleri faaliyetleri arttı.  Bu baraj bölgedeki en kaliteli barajlardan bir tanesi” diye konuştu.

YOZGAT MARKASI OLUŞTU

‘Yozgat’ta balıkçılık vardı ama ihracat yapacak firma yoktu’ diyen SeyfaliAğdepe, “Özellikle Marmara da bulunan firmalar buradan balık alıp yurt dışına ithal ediyordu. Özellikle Bandırma, Lapseki ve Gelibolu’daki işletmelerde işleniyordu. Kendi balıkları gibi gönderiyorlardı. 2012 yılında Yozgat’ta su ürünleri ihracatı yapan bir depo açıldı. Bu depo açıldıktan sonra artık oda bir AB firması olmak için bakanlığı başvurup, ihracat numarası aldı. Bundan sonra Yozgat’ta çıkan balıklar o firma üzerinden çıkıyor. Dolayısıyla  Yozgat’ta üretilen balıklar bu firma üzerinde yurt dışına çıkmaya başladı. Buradan çıkan balıklarda da menşei Yozgat yazmaya başladı” şeklinde konuştu.

28 TANE FİRMA VAR

Yozgat’ta balık ihracatı yapan 28 tane firma olduğunu aktaran SeyfialiAğdepe, “Bunların en çok yok olduğu bölge Süreyya bey barajı. Bugün orada 11 tane kafesli alabalık tesisi var. Buranın balık üretim kapasitesi yıllık 3 bin ton. Ama şuanda yıllık üretilen balık miktarı bin 54 ton. Diğer kısımları için gerekli izinler alındı. Yakın zamanda onlarda faaliyete geçecek”  ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim