Foça balıkçı barınağına suç duyurusu
 
İZMİR'in Foça İlçesi'nde Atatürk Mahallesi Fener Burnu Yarımadası Mevkii'nde inşa edilen balıkçı barınağı, çevrecilerle balıkçıları karşı karşıya getirdi.


Yaklaşık bir yıl önce İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne 2 şikayet dilekçesi veren, ancak bundan bir sonuç alamayan çevreciler, konuyu bu kez mahkemeye taşıdı. Çevreciler balıkçı barınağının yapıldığı bölgenin birinci derecede SİT alanı olduğunu iddia ederek, alanın tahrip edildiğinin saptanmasını istedi. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi, doğal SİT alanının tapografyasının ve silüetinin bozulduğunu tespit etti. Mahkemeden gelen rapordan sonra Foça Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Fener Burnu yarımadasında Ulaştırma Bakanlığı DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında yapılan ihaleyle balıkçı barınağı inşaatına başlandı. Aralık ayında çalışmalara başlayan Akçadağ İnşaat Şirketi, 9 ay gibi kısa bir sürede barınağı bitme noktasına getirdi. İnşaat devam ederken Atatürk Mahallesi sakinleri, geçen yıl Ağustos ayında 84 imza ile Eylül ayında da 300 imza ile İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne iki dilekçe vererek, inşaat yapılan bölgenin doğal SİT alanı olduğunu, deniz kıyısında liman, marina, rıhtım iskele gibi imar uygulamalarının Özel Çevre Koruma Kurulu'nun görüşü ve onayı alınmadan yapılamayacağını belirtti. Mahalle sakinleri kuruldan derhal müdahale ederek çalışmaların durdurulmasını talep etti. Şikayet dilekçelerine bir yanıt alamayan çevre sakinleri bu kez Foça Çevre Dostları Derneği öncülüğünde konuyu mahkemeye taşıdı.

Dernek Başkanı Volkan Sucukçu, Foça Sulh Hukuk Mahkemesi hakimliğine yazılı dilekçe vererek, barınağın yapıldığı bölgenin doğal SİT alanı olduğunu belirterek, bölgenin iş makinaları ile tahrip edildiğinin tespit edilmesini istedi. Foça Sulh Hukuk Mahkemesi de Volkan Sucukçu'nun delil tespiti talebini kabul ederek, bilirkişi olarak Uygur Akın'ı görevlendirdi.

RAPOR, İDDİALARI DOĞRULAR NİTELİKTE

Mahkemenin 5 Ağustos 2009 tarihi kararı gereğince Fener Burnu Yarımadası'nda bilirkişi tarafından yapılan tespite ilişkin olarak hazırlanan ve mahkemeye sunulan raporunda şu ifadeler yer aldı:
“Söz konusu alanda yol yapmak amacıyla ilgili Koruma Kurulu kararı olmaksızın büyük iş makinesi ile yarımadanın orijinal kaya kütlelerinin kırılmış olduğu ve 1. derece doğal SİT alanında tahribata yönelik eylemde bulunulduğu, SİT alanının topografyasının ve silüetinin bozulduğu açıkça görülmüştür. Üstelik bu tahribatların, Koruma Amaçlı İmar Planı'nda deniz içerisine yapılması öngörülen Balıkçı Barınağı'nın gerisindeki ana karadaki alanlarda yapıldığı saptanmıştır. Tüm bu fiziki müdahaleler Koruma Kurulunun onaylamış olduğu bir proje olmaksızın yapılmıştır. Kaldı ki Koruma Kurulu'nun onaylamış olduğu herhangi bir proje mevcut olmuş olsa bile, projenin uygulanması için 1. derece doğal SİT alanı kırıcılarla bu şekilde tahrip edilemez. Bu tarzda çalışmaların yapılabilmesi için öncelikle Koruma Kurulu'nun Yarımada üzerindeki doğal SİT alanı kararını kaldırması gerekir. Bu nedenle alanda yapılan tahribata yönelik tüm eylemler, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu'nun 5 Kasım 1999 gün ve 659 sayılı ilke kararına ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 9. maddesine de aykırıdır. Ayrıca alanda yapılan inşai faaliyetlerde Koruma Kurulu onaylı bir proje olmadığı için 2863 sayılı yasayla bir uyuşma göstermemektedir.”

SUÇ DUYURUSU

Foça Sulh Hukuk Mahkemesi'ne bilirkişi raporu sunulduktan sonra, bir grup çevreci de 15 Eylül'de Foça Cumhuriyet Baş Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Dilekçede “2863 Sayılı yasanın 9'uncu maddesine aykırı ve kaçak olarak yapıldığı bilirkişi raporuyla kayıt altına alınan balıkçı barınağı yapımı çalışmalarının derhal durdurulması ve TCK'nın imar suçu işledikleri kesinleşenlerin suç duyurularının silsile içerisinde görevli tüm makam ve yetkili personel hakkında kamu davası açılması için hukuki ve cezai soruşturmalarının yapılmasını arz ederiz” denildi.

BALIKÇILAR SABIRSIZLIKLA BELKİYOR

Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin ise ilçe balıkçılarının uzun yıllardır bir barınak hayali içinde olduklarını kaydederek, “Foça doğal limandır. Doğal liman olmamız nedeniyle de her kış yaşanan fırtınalı havalarda teknelerimiz ciddi zarar görmektedir. Foça'da kooperatifimize kayıtlı 16 büyük balıkçı gemisi mevcuttur. Ayrıca avcılık sezonunun açılmasıyla limanımız yüzlerce balıkçı gemisine ev sahipliği yapmaktadır. Hal böyle olunca da yer sıkıntısı yaşanmaktadır. Foça balıkçı kasabası olduğu kadar aynı zamanda da bir turizm merkezidir. Son yıllarda limanımızda turizme hizmet eden tekne sayısında da ciddi artış görünmektedir. Bu sebepten de hem gezi tekneleri, hem de balıkçı gemilerimiz bağlama sorunu yaşamaktadır” dedi.

Yer sıkıntısı nedeniyle balıkçı teknelerinin üst üste yanaştığını söyleyen Çetin, “Bu da acil durumlar için çok tehlikeli. Yapımı devam eden Foça balıkçı barınağının hizmete girmesi ile Foça limanında yaşanan tüm sorunlar ortadan kalkacaktır. Barınağın bir an önce tamamlanıp hizmete girmesini tüm Foçalı balıkçılar olarak sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim