Trabzon’un Akçaabat ilçesi Darıca beldesi açıklarında özel bir işletme tarafından yapılması düşünülen kafes balıkçılığına Akçaabatlı balıkçılardan tepki geldi. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, "Ekmeğimizle kimse oynamasın" dedi.

Darıca Liman'ında basın açıklamasıyla başlayan protestolara, Darıca Belediye Başkanı Muhammet Altınel, Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, Akçaabat Yelken Sporları Kulübü Başkanı Mehmet Ekici ve çok sayıda balıkçı katıldı.

Darıca Belediye Başkanı Muhammet Altınel, burada yaptığı açıklamada, kafes balıkçılığına karşı olmadıklarını ancak yer seçiminde hata yapıldığını ve bu hatanın düzeltilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Balıkçı barınağı kısa bir süre önce yaklaşık 8 trilyon lira harcanarak yapıldı ve buradaki çalışmalar devam ediyor. Yapılmasında emeği geçen zamanın Bayındırlık ve iskan Balkanı Faruk Nafiz Özak ve milletvekilimiz Mustafa Cumur'a teşekkür ediyorum. Bu kadar yatırım buradaki balıkçılarımız için yapıldı. Burada balıkçılar için yapılan bu kadar yatırım ile bu kafes balıkçılığı arasında bir çatışma var. Kafes balıkçılığı da yapılsın, ancak bu daha uygun bir alana kaydırılması gerekmektedir'' dedi. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifi Birliği Başkanı Ahmet Mutlu ise doğup büyüdükleri ve evlerinin nafakalarını kazandıkları bu yerlerde kafes balıkçılığına izin verilmesinin büyük bir hata olduğunu söyledi. Bu işin sonunu bırakmayacaklarını dile getiren Mutlu, "Amacımız ne bir eylem yapmak ne de yapılan bir yatırma karşı çıkmaktır. Tek amacımız burada doğup burada öleceğimizin mesajını birilerine iletmektir. Biz ekmeğimizi bu denizden kazanıyoruz, bu alanda yapılan kültür balıkçılığının başka bir alana kaldırılmasını istiyoruz. Bu bölgede küçük balıkçılık yapan, Akçakale, Salacık, Darıca ve Akçaabat’ta kooperatiflere bağlı yaklaşık 700-800 balıkçı bulunuyor. Bu insanlar geçimini balıkçılıktan kazanıyor. Söz konusu kafesler kurulduğunda balıkçının av sahası kalmayacaktır" dedi.

Deniz kıyısında toplanan 45 balıkçı tepkilerini kayıklarına Türk bayrakları ve "Devletten teşvik primi istemiyoruz. Denizde çalışma alanımızı bize bıraksınlar, denizlerimizde balıkçılarımız ile balıkçılığı bilen idareciler söz sahibi olsun" yazılı afişler asarak gösterdiler.

Editör: TE Bilişim