Lüferin soyu tükeniyor

Bilim adamları lüfer için tehlike alarmı verdi. Balığın üreme olgunluğuna ulaşmadan avlandığına işaret eden uzmanlara göre sarıkanat, lüfer ve kofananın soyu birkaç yıl içinde tükenebilir

Denizlerdeki lüferin yanlış avlanma sonucu giderek azaldığı belirlendi. Her boyu farklı isimlerle balıkçı tezgâhlarına konulan balığın henüz çinakop boyutunda ve hiç üreyemeden avlandığını belirten uzmanlar, denizlerde sarıkanat, lüfer ve kofananın hiç kalmayabileceğine dikkat çekti.

Türkiye’de en çok tüketilen balıklar arasında yer alan lüfer ve kofananın azalmasıyla ilgili araştırma yapan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşlem Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfik Ceylan türün olgunlaşmadan ve yumurtlayamadan aşırı miktarda avlandığını ortaya koydu. Aynı türün ayrı ayrı isimlendirildiğini belirten Ceylan, son günlerde tezgâha konulanın çoğunlukla henüz üreyemeyen çinakop olduğunu söyledi.

Üreyemiyor...

Balığın 10 cm’den küçüklerine “defneyaprağı”, 10-15 cm arasındakilere “çinakop”, 15-20 cm arasındakilere “sarıkanat”, 20-30 cm arasındakilere “lüfer” ve daha büyüklerine “kofana” adı verilirken, tezgâhlardaki çinakopun henüz üreme olgunluğuna ulaşamamış olduğu belirtildi.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk de “Koruma prensiplerinden en önemlisi her balığa bir kere yumurtlama şansı verilmesidir. Ancak ne yazık ki lüfere bu şansı tanımıyoruz. Üreme amacıyla her yıl ilkbaharda, Akdeniz’den Marmara denizi ve boğazlar yoluyla Karadeniz’e çıkan, sonbaharda ters istikamette göç yapan bu türün yaşaması için hepimizin çaba göstermesi gerekiyor” dedi.

LÜFERİN TANESİ 22TL

Lüfer az olduğu için balık tezgâhlarına az miktarda geliyor ve bu yüzden fiyatı hiç ucuzlamıyor. Bu türün en küçüğü olan defneyaprağı ile türün en büyüğü olan kofana ise uzun süredir tezgâhlarda hiç yer almıyor. Fiyatlar şöyle:
Lüfer:  20-22 TL(tane)
Sarıkanat: 20-25 TL(kilo)
Çinakop: 15-17 TL(kilo)

Editör: TE Bilişim