Dardanelton'da üretim yeniden başladı      

Çanakkale'de kurulu bulunan Dardanel Önentaş Gıda Sanayi AŞ, ham madde sıkıntısı ve dünyayı etkisi altına alan mali kriz nedeniyle ara verdiği üretimine yeniden başladı.

Fabrikanın Müdürü Endüstri Yüksek Mühendisi Barış Harbi, yaklaşık 8 aydır ara verdikleri üretime Hindistan'dan getirdikleri bin ve iç kaynaklardan elde ettikleri toplam 2000 ton balıkla yeniden başladıklarını söyledi.

Harbi, fabrikada üretime ara verilmesi dolayısıyla bazı aksaklıklar yaşadıklarını ifade ederek, Hindistan'dan Kepez Limanı'na gelen gemiden bin ton balık aldıklarını, bunun kendileri için yeniden ayağa kalkış olacağını kaydetti.

1000 ton balık için 2,5 milyon lira nakit ödeme yaptıklarını belirten Harbi, dünyadaki ekonomik kriz düşünüldüğünde bunun şirketleri için iyi bir ödeme kabiliyeti olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

“Hindistan'dan gelen bin ton ham maddemiz var. 600 ton kadar balığımız da İzmir Limanı'nda dondurulmuş frigolu konteynırlarda bulunuyor. Önceki senelerin verileri ışığında önümüzdeki iki ay içinde avcılık sezonu var. Bu iki ay boyuncada avcılık yolu ile de 400 ton civarında balık Çanakkale ve farikamıza giriş yapmış olacak. Böyle değerlendirdiğimizde 2 bin ton ham madde bizim için 3-4 aylık tedarik anlamına geliyor. Bu, yaklaşık 4 ay düzenli ve verimli olarak çalışabilmektir, bu da bizim için çok önemli. 2 bin tonluk ham madde yaklaşık 28-30 milyon lira ciro elde etmemizi sağlayacak. Bu da Çanakkale ekonomisi için ciddi bir para girişi olacak.”

Barış Harbi, fabrikanın 2 bin ton balığı yaklaşık 3-4 ay gibi bir sürede işleyeceğini, bu sürede de 750 personelin sürekli istihdam edileceğini belirtti.

Fabrikanın geçtiğimiz ağustos ayından itibaren üretime ara vermesinin hem ham madde sıkıntısı hem de dünyayı vuran ekonomik krizden kaynaklandığını ifade eden Harbi, balığı dolar bazında satın aldıklarını, dolar fiyatlarının bir anda tavana vurmasının hammadde alış kabiliyetlerini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Fabrikada 4 ay yetecek kadar ham madde bulunduğunu, bu sürede yeni gemi bağlantıları yapmayı planladıklarını belirten Harbi, “Hedefimiz hiç durdurmadan fabrikayı çalıştırabilmek. 8 aylık dönemde çok nadir çalışabildik. Fabrikanın sabit maliyetleri devam ederken durmak yıpratıcıydı bizim için. Ama tekrardan Dardanel hak ettiği yere ulaşacak, hak ettiği yere gelecek” diye konuştu.

Barış Harbi, üretimlerinin yaklaşık 7 tonunun ihraç edileceğini ifade etti.

Fabrika işletmeciliğini motosiklet kullanmaya benzeten Harbi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Durduğunuz anda düşüyorsunuz. Bizim için bu gemiyi getirmek tekrar motosikleti ayağa kaldırmak adına çok önemli. Onun için bundan sonraki hedefimiz ara vermeden üretimimize devam edebilmek. Motosikleti tekrar devirmemek. 2-3 ay içinde de siparişini vermiş olduğumuz yeni üretim hatlarımız geliyor. Onlarında devreye girmesiyle hem üretim kabiliyetimiz hem de cirolarımız ve karlarımız artarak büyüyecek.” (aa)


 
 
 

Editör: TE Bilişim