Çipuralar soğuktan şoka girip ölmüş!  
 
Körfeze akan soğuk ve tatlı su, sıcaklık ile tuzluluğu ani olarak düşürdü, çipuralar şoka girdi

Bodrum’un Güllük Körfezi’ndeki beklenmedik balık ölümlerinin nedeni anlaşıldı. Su Ürünleri Federasyonu (SUFED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dağ’ın yayınladığı açıklamada, balık çiftliklerinde yaşanan çipura ölümlerinin Sarıçay Deresi’nden ve Güllük Dalyanı’ndan körfeze akan soğuk tatlı suyun su sıcaklığını ve tuzluluğu ani olarak düşürdüğü ve bu şoka bağlı olarak gerçekleştiğini söylendi.

Levrekler dayanıklı

Gerekli incelemelerin Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından başlatıldığı, bölgeden alınan çipura balığı ve deniz suyu numunelerinin Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde analiz edildiğinin de belirtildiği açıklamada şöyle denildi: “Bölgede yapılan incelemeler sonucunda da, ilk bulgulara göre; sorunun sadece belli bir bölgede cereyan ettiği, yaygın olmadığı, yoğun yağışlar nedeniyle Sarıçay Deresi’nden ve Güllük Dalyanı’ndan körfeze akan soğuk tatlı suyun su sıcaklığını ve tuzluluğu ani olarak düşürdüğü ve bu şoka bağlı olarak çipura balıklarının öldüğü, ancak aynı çiftliklerde bulunan sıcaklık değişimine ve düşük tuzluluğa daha dayanıklı olan levrek balıklarının ve ortamdaki doğal balıkların herhangi bir zarar görmediği görülmüştür.”

Zehirli madde yok

“Yetkili makamlarca ölen balıklar imha edildi. Ölü ya da hasta balıklar kesinlikle piyasaya sürülmedi. Oksikolojik analizlerde balıklarda insan sağlığına zarar verecek maddeye rastlanmadı. Halkımız bu ucuz protein kaynağından yanlış bilgilendirme nedeni ile mahrum edilmemelidir. Çiftlikten sofraya gelene dek tüm kontrolleri yapılan kültür balıklarının tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur.”
 
Vatan

Editör: TE Bilişim