Balıkesir'deki Üzümcü Çayı'nda, temmuz ayının son haftasında, yayın, sazan ve bıyıklı gibi balık türleri ile bazı canlıların toplu ölümlerinin görülmesinin ardından başlatılan inceleme sonuçlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalar sonucunda, ölümlerin dereye bırakılan fabrika atığından kaynaklandığı belirlendi.

Bölgedeki bir fabrikanın, üretimden açığa çıkan atığı, arıtmadan, kaçak ''by-pass hattı''yla Üzümcü Deresi'ne bıraktığını tespit eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, işletmeye 96 bin lira para cezası uyguladı.

MUĞLA'DA İŞLETMELERE CEZA YOK

Muğla’nın Yatağan İlçesi’nden geçerek Çine Adnan Menderes Barajı’nı da besleyen Yatağan Çayı’nın Demirköprü Mevkii’nde toplu balık ölümleri meydana geldi. Toplu balık ölümlerine çevredeki mermer fabrikalarının atıklarının yol açtığı belirlendi. Ancak işletme sahiplerine herhangi bir ceza uygulanmadı.

Yatağan Çayı’nın Demirköprü Mevkii’nde toplu balık ölümleri olduğu yolunda ihbar alan İlçe Emniyet, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ve Sağlık Müdürlüğü ekipleri bölgeye gelerek inceleme yaptı. Çok sayıda balık ölüsünün su yüzüne çıktığını gören İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, su ve balık örnekleri aldı. Balıkların ölüm nedenlerinin yapılacak analizler sonunda belirleneceği belirtildi. Olayla ilgili soruşturma başlatılacağı öğrenilirken, çevredeki mermer fabrikalarının atıklarıyla, ilçe kanalizasyonunun bölgeye ve çaya kontrolsüz olarak bırakıldığı, bu nedenle sıklıkla balık ölümlerinin meydana geldiği belirtildi.

 
Editör: TE Bilişim