Greenpeace cetvelle balık boylarını ölçüyor

Dünyadaki doğal kaynakların korunması için mücadele eden Greenpeace, tüm Akdeniz'de balık stoklarının tükenmesine yol açan 'yavru balık' avına ve satışına karşı başlattığı kampanya için Kadıköy Balık Pazarı'na geldi.

Greenpeace gönüllüleri, Kadıkö balık pazarında, tüketicilere ve balık satıcılarına sembolik balık boyu ölçüm cetvelini dağıtarak herkesi denizlerimizin geleceğini kurtarmaya davet etti.

Denizlerimizde avlanan balıkların büyük çoğunluğunun yasal boyutlarının altında olması üzerine harekete geçen Çevre Örgütü Greenpeace, balıkçıları ve tüketicileri bilinçlendirmek için Kadıköy balık pazarına geldi. Erişkin hale gelmeden tezgâha gelen her balığın denizlerimizden binlerce balığı çaldığı mesajını veren çevre örgütü gönüllüleri, hazırlanan sembolik cetveli dağıttı. Greenpeace'in hazırladığı cetvelle Türkiye'de tüketilen belli başlı balık türlerinin yasal avlanma boylarını gösteren mezura ile hamsi(9 cm), tekir(11 cm), istavrit ve barbunya(13 cm), lüfer(14 cm), çipura(15 cm), levrek(18 cm), palamut(25 cm), kefal(30) ve kalkan(40) boyları hakkında ipuçları veriliyor. Kadıköy balık pazarında hem balık satıcılarına hemde müşterilere balık boyları hakkında bilgiler veren gönüllüler, herkesi bilinçli olmaya çağırdı. Çoğu üniversite öğrencisi gönüllüler, balık satıcılarına küçük balıkların tezgahlara konulmasının gelecekteki balık neslini tamamen yok edeceğini söylediler.

Balık yakında soframızdan eksilecek

Greenpeace, tüm Akdeniz'de yürüttüğü denizler kampanyası çerçevesinde, tahrip edici balıkçılık ve aşırı avlanmanın Türkiye’nin deniz kaynaklarını ciddi ölçüde tehdit ettiğini vurgularken, özellikle yavru balık avının endişe verici biçimde arttığını anlatılıyor. Tüketicilere ve balık satıcılarına dağıtılan balık boyu ölçüm cetveli, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yasal olarak avlanmasına izin verdiği minimum balık boyları temel alınarak hazırlandı. Greenpeace Akdeniz Denizler kampanyası sorumlusu Banu Dökmecibaşı 'Bugün Türkiye'nin heryerinde, balık hallerinde, pazarlarda ve restoranlarda rahatlıkla yavru ve avlanması yasak balık satıldığını görebilirsiniz. Ne yazık ki en değerli besin kaynaklarımızdan biri olan balık, yakında sofralarımızdan eksilecek. Türkiye'deki ticari balıklardan palamut, lüfer, hamsi, orkinos, kalkan gibi türler artık tükenme riskiyle karşı karşıya. Başlattığımız bu proje ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın yasadışı avcılıkla ilgili denetimlerini arttırmasını ve bir an önce önemli türlerin yumurtlama ve gelişme alanlarının koruma altına alınmasını istiyoruz. Denizlerimiz kirlilik, iklim değişikliği, yabancı türlerin artması, kıyısal yapılaşma gibi pekçok tehditle karşı karşıyayken balıkçılığın da ciddi bir tehdit haline gelmesi daha da endişe verici. Türkiye gittikçe modernleşen ve çok büyük bir balıkçı filosuna sahip' dedi.

Milliyet

Editör: TE Bilişim