Küçük Balıkçılar dertli

Deniz Ürünleri ve Küçük Balıkçıları Koruma Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Güneş, geçtiğimiz yıllara oranla Çanakkale kara sularında balık çeşitlerinin azaldığını belirterek küçük balıkçıların sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz yıllara göre denizde bulunan balık cinslerinin giderek azaldığına dikkatleri çeken Deniz Ürünleri ve Küçük Balıkçıları Koruma Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Güneş, “ Her geçen yıl bir önceki yılı arar olduk. 8-10 yıl önce çeşit ve miktar bazında çok balık vardı, Haziran-Temmuz aylarında çok fazla uskumru, kolyoz ve istavrit yakalanıyordu, son yıllarda ise bu balıkları görmez olduk. Bu azalmanın tabi ki birkaç sebebi var. En önemlisi ise; denizlerdeki aşırı kimyasal kirliliktir. Bir diğeri ise, özellikle Karadeniz’den gelen gırgır ve trol teknelerinin aşırı avlanmaları ve bununla beraber Bakanlığımızın koyduğu yasaklara riayet etmemeleridir. Bir örnek verecek olursak yüksek oranda ışıkla avcılık balıklara çok büyük zararlar veriyor. Özellikle trol teknelerinin kıyılardan trol çekmeleri, bu da balığa aşırı zarar veriyor” dedi.

Başlıca Sorunumuz Yasalar…

388 kayıtlı küçük balıkçının olduğuna dikkatleri çeken Güneş, “Derneğimize kayıtlı üyelerimizin tekne boyları 5 ila 9 metre arasında değişiyor. Sorunlarımızın başında ise yasalar geliyor, balıkçı arkadaşlarımızın teknelerinden çok değişik evraklar isteniyor, evrakta çeşitlilik oranı çok yüksek bazı evrakların kullanım süreleri yenilenmekte ve bununda mali külfeti olmaktadır. Profesyonel nitelikli olan teknelerimizin belirli kısıtlamaları var. Biz bunların uzatılmasını istiyoruz. Amatör tekneyle profesyonel tekne arasında fark böylece anlaşılıyor. Burası boğaz olduğundan dolayı sınırlı bölgelerde balıkçılık yapılıyor. Krizde de çok fazla etkilendik. Küçük balıkçının da ekonomik sıkıntıları var, zaten denizlerimizde azalan balık miktarı buna büyük etken oluyor” dedi.

Çanakkale Boğazında 150-250 kg balık çıkıyor

Çanakkale Boğazı ile Saroz Körfezi bölgesinde günde ortalama 150-250 kg balık çıktığını ifade eden Güneş, “Bizim üyelerimizin balıkçılık anlayışı olta ile balık avlamaktır. Günlük sabit bir balık avlama miktarı yok. Aşağı yukarı bölgeden günde 150-250 kg civarı balık çıkıyor, bu balığında büyük bir kısmı İstanbul Balık Pazarına gidiyor. Çanakkale Bölgesindeki balıklardan uskumru yok olmayla karşı karşıyadır, bunun yanında sinarit, mercan, çupra ve levrek miktarlarında da gözle görülür bir biçimde azalmalar var. Çanakkale bir sahil kenti olması sebebiyle saymaya çalıştığımız nedenlerle vatandaşlar balık tüketemiyor. Balığın miktarı azaldıkça fiyatları da düşmüyor, buda halka yansıyor. Alınacak önlemlerin başında, Bakanlığımızın her yıl gırgır ve trol teknelerine koymuş oldukları avlanma yasaklarını 1 Nisan’dan 30 Ağustos’a kadar sürdürmesidir. Çünkü bu dönem balığın havyar bırakma dönemi olmasından dolayı yasakların uzun süreli olması gerekiyor. Ayrıca Çanakkale Boğazının giriş ve çıkış noktaları içinde her türlü gırgır ve trol teknelerine av yasağı konmalıdır” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim