Balıkçılar para kazanamadı  
 
Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, bu sezon Karadeniz'de 500 bin tona yakın hamsi avlanmasına rağmen para kazanamadıklarını ifade ederek, “Kazancımız mazot, işçi ve diğer giderleri ancak karşıladı” dedi.

Necipoğlu, Karadeniz'de avlanma yasağının bugün başladığına dikkat çekti.

Bu sezon Karadeniz'de palamudun yok denecek kadar az avlandığını, hamsi avının ise bol geçtiğini anlatan Necipoğlu, şöyle konuştu:

“Yaptığımız tahminlere göre bu sezon Karadeniz'de 20 bin kasa (her kasada 16 palamut) palamut avlandı. Bu çok düşük bir rakam. Bunun için bu sezon Karadeniz'de 'palamut avı yapıldı' diyemeyiz. Yine tahminlerimize göre 10 bin ton da istavrit avlandı. Buna da oldukça düşük bir rakam. Ancak, Karadeniz'de hamsi avında bol ve bereketli bir sezon yaşandı. Bu sezon Karadeniz'de 500 bin tona yakın hamsi avlanmasına rağmen para kazanamadık. Kazancımız mazot, işçi ve diğer giderleri ancak karşıladı. Avlanan hamsinin 200 bin tonu taze olarak tüketildi, geriye kalan kısmı ise balık unu ve yağı fabrikalarına gönderildi.”

Balık avı sezonunun sona ermesi dolayısıyla çoğu takımların liman ve barınaklara çekilerek 1 Eylül'de başlayacak sezonunun hazırlıklarına şimdiden başladığını ifade eden Necipoğlu, “Büyük ve ekonomik yönden güçlü olan takımlar 1 aylık süre için Akdeniz'e orkinos avına gidecek. Diğer takımlarda ağlarını onaracak ve yeni sezon için bakımlarını yapacak” diye konuştu.

Necipoğlu, yine sezonunda takımların denize açılmaları için büyüklüğüne göre 300 ile 500 bin liraya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Eyüpoğlu Balıkçılık Şirketi sahibi Abdurrahman Eyüpoğlu ise bu sezon bol hamsi avlamalarına rağmen para kazanamadıklarını ifade ederek, “Denizde avlanmaya çıkan herkes av ve avlanma kurullarına uymalı. Müsteşarlık ile balıkçıların ve balıkçılığın sorunu bir türlü çözümlenemiyor. Yaşanan sorunların çözümü için mutlaka balıkçılık bakanlığı kurulmalı. Devlet büyüklerimizden beklentimiz budur” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim