Bu Gidişle Karadeniz'de Kalmayacak

Türkiye'nin balık ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol üstlenen Karadeniz'de son dönemde birçok balık türünün artık görülmediği, özellikle dip balıklarının avlanma miktarının çok düştüğü bildirildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, Karadeniz'in özellikle bazı balık türlerinde eskisi gibi balıkçıların yüzünü güldürmediğini söyledi. Karadeniz'de hem balık türünün hem de avlanma miktarının düştüğüne işaret eden Balık, şöyle konuştu: "Karadeniz'in geçmişine baktığımıza çok önemli balık türleri vardı. Artık bazı türleri hiç göremiyoruz. Bunun yanı sıra özellikle dip balıklarının avlanma miktarı çok düştü. Daha önce kalkan avı oldukça fazlaydı. Şimdi baktığımızda geçmiş yıllara oranla kalkan üretimimiz ve avlanma miktarımız oldukça düştü. Neredeyse yok denecek kadar düştü. Onun dışında mezgitte de adeta çöküş noktasındayız. Aynı manzarayı palamut, barbun, lüfer ve uskumruda da görmek mümkün."

BİR ÇOK TÜRDE VERİM ALINAMIYOR

Birçok balık türünde istenen verimin alınamadığına dikkati çeken Balık, "Sürü oluşturan hamsi ve istavrit gibi balık türlerini çıktığımız zaman diğer dip balık türlerinde üretimimiz yok denecek kadar az. Karadeniz'de bazı balık türlerinde avlanma miktarı ciddi oranlarda düştü. Yıldan yıla avlanma miktarlarında düşüş gözlemlenmesi açıkçası endişe verici" ifadelerini kullandı. 'BİRTAKIM TEDBİRLER ALINMALI' Karadeniz'de yeniden avlanma miktarının artırılması için birtakım önlemin acil olarak alınması gerektiğine işaret eden Balık, şunları kaydetti: "Karadeniz'de balıkçılığın ve avcılığın sürdürülebilirliği açısından ciddi tedbirler alınması gerekiyor. Aynı tedbirleri temizlik ve su kirliliği konusunda da almalıyız. Eğer kısa sürede bu tedbirlerimizi alırsak Karadeniz'i ve balıkçılığı gelecek nesillere daha güzel bırakabiliriz. Mutlaka gırgır ve trol teknelerini azaltması gerektiğini düşünüyorum."

'ZİKZAKLARDAN KURTULMALIYIZ'

Kıyı balıkçılığında ya tekne sayısının ya da ağ uzunluğunun düşürülmesi gerektiğine değinen İsmet Balık, "1970 yıllarından itibaren baktığımızda balıkçılıkta sürdürülebilirlikte yıllara göre zikzaklı bir üretim görülmekte. Sürdürülebilir bir üretimin olması için bu zikzaklardan kurtulmamız lazım. Olabildiğince dengelemek gerekiyor. Bir yıl 400 bin ton, gelecek yıl ise 100 bin ton balık avlıyorsanız burada bir sorun var demektir. Bunun için tedbirler bir an önce alınmalı." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim