Bilindiği üzere Ömrünü Tamamlamış Lastikler liman, iskele ve gemi yanaşma yerlerinde usturmaça olarak kullanılabilmektedir. Usturmaça olarak kullanılan ÖTL'lerin zamanla bağlantılarından kurtulup denize düşmesi sonucu olası kirliliğin önüne geçmek için Beşiktaş ve Üsküdar Belediyeleri teknelerin yanaştığı Üsküdar ve Beşiktaş iskelelerinde lastik temizliği yaptı. Dentur Avrasya Denizcilik firması tarafından denizin dibinden 50 ömrünü tamamlamış lastik çıkarıldı.
    
Yollardan sonra iskeledeki ömürlerini de tamamlayan lastikler; LASDER/ Lastik Sanayicileri Derneği tarafından teslim alındı. LASDER, ikinci ömrünü tamamlayan ve denizden çıkarılan bu lastikleri geri dönüşüme gitmek üzere yetkili geri dönüşüm tesislerine ulaştırdı. Şimdi bu lastiklerden malzeme geri kazanımıyla belki bir çocuk parkı belki de bir spor sahası kurulacak. Belki de bu lastikler; diğerleriyle birlikte elektrik enerjisi olarak geri kazandırılacak; ışıl ışıl, yemyeşil bir ülke için katkı sağlayacak.

LASDER (Lastik Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; ‘’Ömrü tükenmiş lastiklerinizi yeni lastik satın aldığınız noktaya bırakın ya da bizimle işbirliği için LASDER’i arayın; siz de daha temiz, daha yeşil ve daha aydınlık bir Türkiye’ye katkı sağlayın’’ dedi.
 
8 ayda 75 bin ton ÖTL toplandı

Ömrünü tamamlamış lastikleri (ÖTL) toplayarak mevzuata uygun bir şekilde geri kazandıran LASDER, 113 bin ton ÖTL olan 2012 yılı toplama hedefine adım adım yaklaşıyor. Ağustos ayı sonu itibarıyla LASDER’in topladığı ÖTL miktarı 75 bin ton oldu. Bu miktarın 60 bin tonu (%80) malzeme geri kazanım sektörüne; 15 bin tonu (%20) ise enerji geri dönüşüm sektörüne teslim edilerek geri kazandırıldı.
 
Kısaca LASDER:

BRISA, CONTINENTAL, GOODYEAR, MICHELIN VE PIRELLI, Türkiye çapında örgütlenmiş satıcılarından, servis sağlayıcı, tamirci ve benzer organizasyonlardan, Ömrünü Tamamlamış Lastikler’in toplatılması, taşıtılması ve uygun yöntemlerle geri kazandırılması amacı ile bir araya gelerek, 2007 yılının Nisan ayında kar amacı gütmeyen Lastik Sanayicileri Derneği LASDER’i kurmuşlardır. 2008-2010 yıllarında BAYTUR, İNCİTAŞ ve ANLAŞ’ın katılımı ile derneğin üye sayısı sekiz'e çıkmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak projeler yürüten LASDER, ÖTL’leri toplatmak ve geri kazandırmak amacıyla çalışmaktadır. LASDER’in ÖTL konusunda lastik üreticilerini, satış noktaları çalışanlarını ve kamuouyunu bilinçlendirme çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.
Editör: TE Bilişim