Bizim balığımızı bize satıyorlar!

Egeli balıkçılar yazın 4.5 ay avlanamıyor. Yunan balıkçılar ise yasağa uymayıp, Ege'de balık tutmaya devam ediyor, sonra da balıkları Türkiye'ye ihraç ediyor

Av yasağının kalkacağı 1 Eylül'ü bekleyen Egeli balıkçılardan önemli bir çağrı geldi. Türkiye'de balık avı yasağının, balık çeşitlerinin yumurtlama dönemlerine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Egeli balıkçılar, "Yazın yasak nedeniyle 4.5 ay balık avlayamadığımız için insanlar kışın tutulan balığı yemek zorunda kalıyor. Stoklar yetersiz olduğu için Yunanistan'dan Euro ile balık alıyoruz" dedi.

Düzenleme talebi

Yunan balıkçıların Türkiye'ye sattıkları balığın önemli bir kısmını da yine Türk sularında tuttuğunu belirten Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, "Yani kendi balığımızı onlardan alıyoruz. Biz bakarken onlar geliyor, Ege Denizi'nden toplayıp bize satıyor. Bu nedenle Türkiye'nin kasasından milyonlarca Euro çıkıyor. Sadece İzmir'in günlük 200 bin Eurosu ithal balığa gidiyor. Av yasakları yumurtlama dönemlerine göre düzenlense ithalata bu kadar para kaptırmayız. Bununla ilgili üniversitelerle birlikte çalışma yapılabilir" dedi.

Vatandaşları haftada iki gün balık tüketmeye çağırdıklarını dile getiren Çakan, "Bu sezon da amacımız yine kaliteli balığı, vatandaşa daha ucuza yedirmek. Bu sezon palamut, çinekop ve hamsi açısından bereketli bir yıl görünüyor. Denizlerimizde kalkan av yasağı ile tüm balıkçılarımıza rastgele diyorum" dedi. Çakan, 1 Eylül'de denize açılmadan önce Vali Mustafa Toprak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu'yla da bir araya gelmek istediklerini söyledi. Destek bekliyorlar Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Cambaz da, "4.5 aylık av yasağı süresince teknelerimizin boyuna göre 50-200 bin lira arasında yenileme ve bakım masrafı yaptık. Ama, bu sürede denizden uzak olduğumuz için hiçbir kazancımız olmuyor. O yüzden hiç olmazsa yasak dönemde devletten destek almamız gerekiyor. Öte yandan balıkta KDV, beyaz ette olduğu gibi yüzde 1-2 seviyesinde olmalı" dedi.

 Orkinos istilası

Denize 59 gırgır teknesi ile çıkmaya hazırlanan Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, orkinosların Ege Denizi'ni adeta istila ettiğini dile getirdi. Aksoy, "Ege'de sardalya yok. Bu sezon sardalya konusunda sıkıntı yaşanacak. Orkinos geliyor bütün balığı dağıtıp gidiyor. Yakaladığımız orkinosu iç piyasaya sürmemize de izin verilmiyor. Bu konudaki yasağın kalkmasını istiyoruz. Buna izin verilmesi, orkinosların neslinin tükenmesi noktasında da olumsuz bir etki yaratmaz. Bu yasak havyar zamanı uygulanabilir ama şu an buna gerek yok" dedi.

Yeni Asır

Editör: TE Bilişim