İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi arasında imzalanan ikili işbirliği protokülü ile Sarıyer Belediyesi sınırları içinde bulunan balık restoranları ve su ürünleri satış ve servis noktalarının hijyen koşullarının değerlendirilmesi, su ürünlerinde gıda güvenliği ve kalite konusunda bilgilendirilmesi, işletmelerin hijyen standardının yükseltilmesi amaçlı olarak yürütülen “Beyaz Martı Hijyen Projesi” kapsamında yeni ödüller 22 Ekim 2020 tarihinde Sarıyer Belediyesinde yapılan törenle verildi. Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nuray Erkan, Dr. Öğretim Üyesi Ş. Yasemin Tosun ve Dr. Araştırma Görevlisi Hande Doğruyol Bayar tarafından yürütülen projede Prof. Dr. Nuray Erkan projeyle ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulundu.

“İnsan sağlığının ön planda olduğu gıda güvenliği ve güvenli gıda tüketimi su ürünleri sektörü için daha önemli bir kavramdır. Diğer gıdalara göre kalite kaybı ve bozulmaya karşı oldukça hassas olan balık ve balık ürünleri söz konusu olduğunda hasattan çatala kadar ki süreçte tüketici sağlığını tehlikeye atabilecek faktörlerin elimine edilmesi gereklidir. Bunun içinde gıda güvenliği konsepti içinde üretimden çatala gelen süreçte hijyen koşullarının sağlanması önemlidir. Hijyenik koşullarda kaliteli olarak hazırlanmış ve sunumu yapılmış bir ürün hem tüketici için hem de işletme sahibi için önemlidir. Tüketici sağlıklı ve güvenli bir gıda tüketerek ödediği paranın hakkını verirken, işletme sahibi için kalite ve güvenlik müşteri memnuniyeti, güveni ve ile bütünlenmiş bir prestij meselesidir. Yeterli hijyen ve temizlik önlemleri alınmayan işletmelerde insan sağlığı tehdit altında olduğu gibi, maddi ve manevi kayıplar söz konusudur. Gıda güvenliği hayatımızın her alanında önemli iken, Kovid-19 Pandemi salgınıyla daha kayda değer bir önem kazanmış halk arasında hijyen ve temizlik anlayışında farkındalık ve hassasiyet artmıştır. Pandemiyle mücadelede bağışıklık sisteminin yüksek tutulmasında sağlıklı ve dengeli beslenme kadar, özellikle sosyal sermaye olarak tanımlanan dost, arkadaş gruplarıyla iletişim, kafe, restoran gibi sosyal ortamlarda geçirilecek güvenli zamanlarda etkili olmaktadır. Bu anlamda “Beyaz Martı Hijyen Projesi” ayrı bir önem kazanmıştır. Beyaz Martı Hijyen ödülü almaya hak kazanan işletmelerde gönül rahatlığıyla Kovid-19 tedbirleri kapsamında lokanta, restoran vb yerlerde alınan önlemlerin yeterliliği ve gıda güvenliği için gerekli olan temizlik ve hijyen önlemlerinin alındığı mekanlarda sosyalleşmesi ve sağlıklı beslenmesi mümkün olmaktadır.”

Tamamen gönüllük esasına dayalı olarak projede yer almak isteyen işletmelere önce bir günlük “Su Ürünleri İşletmelerinde Gıda Güvenliği ve Kalite” eğitimi verilmekte daha sonra işletmeler yerinde ziyaret edilerek değerlendirilmektedir. Projeye dahil olan restoran, lokanta ve balık satış noktalarında mutfak, depo, servis alanlarında hijyen standartları ve çalışanların uyması

gereken hijyen kuralları yerinde gözlenmiş ve değerlendirilmiştir. İşletmenin atık yönetimi, ürün giriş çıkış noktaları, uygulanan temizlik programları, Kovid 19 pandemisine göre uyulması gereken kurallar alınması gereken tedbirler değerlendirilmektedir. Ziyaret edilen işletmelerde görülen eksikler belirlenip alınması gerekli tedbirler, yapılması gereken çalışmalar konusunda işletme ve çalışanları bilgilendirilmektedir.

Mart 2020’de başlayan projenin ilk ödülleri 1 Eylül 2020 tarihinde Balıkçılık sezonunun açılmasıyla “Beyaz Martı Hijyen Ödülü” 17 işletmeye verilmişti. Bugünkü törende de eğitim ve denetimden geçen işletmelerden 20 işletmeye “Beyaz Martı Hijyen Plaketi” ve “Beyaz Martı Hijyen Flaması” ile ödüle layık görüldü. Sarıyer ilçesinde bölgelere göre bu ödülü alan restoran, lokanta ve balık satış yerlerinin listesi aşağıdaki şekildedir.

Yeniköy (Takanik Balık 1, Takanik Balık II, Azur, Arnavutköy Balıkçısı)

Sarıyer Merkez (Filika Restoran, Denizkızı Meyhanesi, Limanda Balık, Can Balık Evi, Aquaris Restoran, Kav Restoran, Dolphin)

Rumelikavağı (Gelişli Restoran, Balıkçı Kahraman, Güzelyer Yedigün Balık Lokantası, Mayna Restoran, Kavak Kılçıklı Balık)

Rumeli feneri (Seyru Sefa, Mendirek Balık Lokantası, Yalçınkaya)

Kireçburnu (Bizim Balıkçı Ruşenin Yeri, Tarihi Çeşme Önü, Façyo Balık, Set Balık Lokantası, Tarihi Ali Baba Balık Restoran, Paella Balık Restoran, Kireçburnu Balıkçısı)

Kilyos (Tırmata, Mehtap Balık Restoran, Mako Et ve Balık, Üzüm Kızı Balık Restoran)

Garipçe (Qarip, Reis Restoran)

Gümüşdere (Gümüş Balık)

Maslak (Seafood -Sushi)

Tarabya (Garaj Restoran, Hıristo)

Editör: TE Bilişim