Beyaz kum midyesi avcılığı Sinop'ta balıkçılığı öldürecek

Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, bölgede sürdürülebilir bir balıkçılık politikasının devamı için beyaz kum midyesi avcılığının yasaklanması gerektiğini söyledi. Bayrak, 1 Eylül 2008 yılında yürürlüğe giren genelgeyle avlanması serbest bırakılan beyaz kum midyesi avcılığının yeniden yasaklanması için birlik olarak imza kampanyası başlattıklarını bildirdi.

Bayrak, şöyle konuştu: "Beyaz kum midyesi avcılığının devam etmesi denizdeki eko sistemi bozacak. Önceki yıllarda Marmara ve Karadeniz'in bazı yerlerinde yapılan beyaz kum midyesi avcılığı sonucu o yörelerde kıyı balıkçılığı ve dip balıkçılığının ne denli zarar gördüğünü biliyoruz. Bu yüzden o yörelerde yaşamını sürdüren kıyı balıkçıları ya göç etti ya da balıkçılığı bıraktı. Kooperatif olarak kum midyesi avcılığının tekrar yasaklanması için imza kampanyası başlattık."

Sinop il ve ilçelerinde kıyı balıkçılığının çok yaygın olduğunu anlatan Bayrak, 400 adetin üzerinde balıkçı teknesi ve bu teknelerde yaklaşık 2 bin 500 kişinin kıyı balıkçılığı yaparak geçimini sağladığını belirtti. Balıkçıların yarınlara umutla bakabilmeleri için beyaz kum midyesi avcılığının tekrar yasaklanması gerektiğini savunan Bayrak, 2 gündür Türkeli ve Güzelkent sahillerinde İstanbul bölgelerine ait 15-20 adet büyük balıkçı teknesinin bu avcılığı başlattıklarını, bunun neticesinde yöre halkı ve balıkçılarının infial içinde olduklarını söyledi. İstenmeyen bir takım olayların olabileceği endişesi içinde olduklarını kaydeden Bayrak, konu ile ilgili Sinop Valiliğini ve ilgili bakanlığı bilgilendirdiklerini ifade etti.(aa)

Editör: TE Bilişim