Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Boston Su Ürünleri Fuarı’nda Türk balıklarını tanıttı. Alıcılar, levrek, çipura ve orkinosları çok beğendi. Türk balıkları ABD’ye gidecek, dolarlar Türkiye’ye gelecek.
 
Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Türk su ürünlerini tanıtmak için Dünya’nın en önemli ikinci su ürünleri fuarı olarak kabul edilen Boston Su Ürünleri Fuarı’na katıldı. ABD, Kanada ve çevre ülkelerden katılan su ürünleri ithalatçıları, Türk su ürünlerine hayran kaldı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Kızıltan, “Türk balıkları ABD’ye, dolarlar Türkiye’ye yüzecek” dedi.

Boston Su Ürünleri Fuarı’nın bu yıl 28. kez düzenlendiğini, Su Ürünleri Tanıtım Grubu olarak 2. kez katıldıklarını anlatan Kızıltan, Fuara, 43 ülkeden 869 firmanın katıldığını, ziyaretçi olarak da 85 ülkeden 17 bin civarında ziyaretçi geldiğini kaydetti.

Boston Su Ürünleri Fuarı’na geçen yıla oranla daha fazla katılım olduğunu belirten Kızıltan, “Geçen yıla oranla 50 firma daha stant açtı. Geçen yıllara oranla farklı olarak Uluslar arası Boston Su Ürünleri ve Deniz Ürünleri İşleme Fuarı yanında, New England Show da eklendi. Tüm dünyadan katılımcılar bu fuarda katılımcı olarak yer almakta ve/veya ziyaret etmekte. Dolayısıyla sektör temsilcilerinin buluştuğu bir fuar olma özelliği taşımakta. Türk su ürünleri sektörü olarak ABD’ye küresel mali krizin en ağır yaşandığı 2009 yılında 5.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2010 yılı global mali krizin etkilerinin azalmaya başladığı bir yıl olacak. Tanıtım çalışmaları ile 2010 yılında ABD pazarında ciddi bir ivme kazanmayı bekliyoruz. Fuardaki ilgide bu hedefimize ulaşma noktasında bize ışık verdi” diye konuştu.

Boston Su Ürünleri Fuarı’nın, Amerika’da gerçekleştirilen en büyük Su Ürünleri Fuarı, dünyada ise Belçika’da düzenlenen Avrupa Su Ürünleri Fuarı’ndan sonra dünya genelinde 2. önemli su ürünleri fuarı olduğuna işaret eden Kızıltan, şöyle konuştu: “ABD’de yerleşik alıcıların yanı sıra diğer ülkelerden işadamları, özellikle Kanada’da yerleşik alıcılar da Su Ürünleri Tanıtım Grubu olarak ikinci kez katıldığımız standımıza büyük ilgi gösterdi. Standı 100’ün üzerinde katılımcı ziyaret etti. Özellikle levrek, orkinos ve çipuranın yaygın olarak tüketildiği ve bu balıklara ilginin fazla olduğu gözlemlendi. İnfo standı ziyaret eden alıcılara ülkemiz su ürünleri ile iştigal eden firmaların iletişim bilgileri verildi, talepleri ile ilgili olarak doğrudan irtibata geçebilmeleri sağlanmaya çalışıldı. Standta çeşitli posterler sergilendi, ayrıca çeşitli balıkların sergilenmesi sağlandı. Fuar süresince Su ürünleri Tanıtım Grubu adına hazırlanan katalog, CD, Birliklerimizin info-standında üyelerimizden temin edilen kataloglar, Türk su ürünlerini tanıtıcı çeşitli broşürler ile Turizm İl Müdürlüğü’nden temin edilen ülkemizin tanıtımına yönelik çeşitli kataloglar ziyaretçilere dağıtıldı. Ziyaretçilerin ağırlıklı olarak ABD ve Kanada’da yerleşik olduğu, bunun yanında Avrupa’dan da önemli alıcıların ziyaret ettiği gözlemlendi. Standı distribütörler yanında market veya catering/restaurant yetkilileri ziyaret etti.”

Su Ürünleri Tanıtım Grubu olarak, Dünya genelinde önemli su ürünleri fuarlarına katılmayı hedeflediklerini anlatan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Kızıltan, 2010 yılında şu ana kadar Dubai Su Ürünleri Fuarı’na, Rusya’da Prodexpo Su Ürünleri Fuarı’na, Bremen’deki Su Ürünleri Fuarı’na katıldıklarını, yılın geri kalan diliminde de Brüksel’de düzenlenen Avrupa Su Ürünleri Fuarı’na ve Rusya Food World Moscow Fuarına katılım olacağını kaydetti.

Boston Su Ürünleri Fuarı’nda Türkiye’yi, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkan Vekilleri Bülent Akın Özder ve Tamer Ünal ile STG Uzmanı Serap Ünal’dan oluşan heyet temsil etti.

Editör: TE Bilişim