Antalya Balıkçılık ve Su Ürünleri Koordinasyon Kurulunca, gelecek yıl Antalya`da trol ve gırgır ile balık avı yapan 15 metre altındaki teknelere Uzaktan Gemi İzleme Sistemi cihazı (AIS) takılması ve yasa dışı trol ile avcılık yapanlara ağır cezalar verilmesi konusunda rapor hazırlanarak, ilgili bakanlıklara sunulacak.

Antalya Balıkçılık ve Su Ürünleri Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu başkanlığında yapıldı. Toplantıda, Antalya Tarım Müdürü Bedrullah Erçin, bir önceki komisyon kararlarını okudu. Toplantıda, SS Antalya Limanı Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Cahit Tankut ve Kaleiçi Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Salih Atılgan, Mersin ve Hataylı balıkçıların Antalya sahillerine gelerek 15 metreden küçük teknelerle trol ve gırgır ağlarıyla balık avlayarak haksız rekabet yaptıklarını öne sürdüler. 15 metre ve üzerindeki trol ve gırgır teknelerine AIS cihazı takılmasının zorunlu olduğunu belirten Tankut, Mersin ve Hatay`dan gelen 15 metrenin altındaki 25`den fazla teknenin yasa dışı av yaptığını öne sürdü. Tankut, şunları kaydetti: ``Antalya`da en fazla dört adet trol ile avcılık yapan tekne var. Bunlar da 15 metre ve üzerinde olan tekneler ve zaten AIS cihazlarıyla izleniyor. Ancak, Mersin ve Hatay`dan Antalya`ya gelen trol tekneleri 15 metrenin altında. Bu tekneler de 30 metrelik trol teknelerinin işini görüyor. Mersin ve Hataylı trolcü tekneleri Antalya`lı balıkçıların balığını çalıyorlar. Yasa dışı avlanan trolcülere verilen cezalar da caydırıcı değil. Trol teknesi sahibi balıkçı, cezasını av yasağının başladığı Mayıs ayından itibaren çekmek istiyor. Bir kaybı da söz konusu olmuyor. Yasa dışı trol ve gırgır ile avlanan teknelere ay sezonu boyunca yasak getirilmeli. 15 metrenin altındaki trol ve gırgır teknelerine de AIS cihazı konulmalı.`` Konuşmaların ardından komisyon, 2011 yılı av sezonu için 15 metrenin altındaki trol ve gırgır teknelerine AIS cihazı takılması, yasa dışı avlanan ve yakalanan trol teknelerine verilecek cezaların artırılması ve bu cezanın av sezonu içinde çekilmesi konusunda rapor hazırlayarak ve ilgili bakanlıklara sunulmasına karar verdi.

BALIKÇILIK YATIRIMLARI SORUNLARI

Toplantıda, alabalık, çupra ve levrek ile orkinos üretim çiftliklerinde balıklara verilen yemlerin zararlı olup olmadığı ve denetlenip denetlenmediği konusu da tartışıldı. Antalya Tarım Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Yaşar Özkan, Antalya`da su ürünleri potansiyeli konusunda 2010-2020 yılı için master plan hazırlanacağını bildirdi. Antalya`da dört çupra ve levrek üretim çiftliği, dördü orkinos üretim çiftliği olmak üzere 70`den fazla alabalık ve su ürünleri işletmesi bulunduğunu belirten özkan, Antalya`nın balık üretim potansiyelinin oldukça fazla olduğunu söyledi. Yatırımcıların önündeki engelleri de sıralayan özkan, Antalya`da su kira bedellerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, bu nedenle balık üreticisi yatırımcılarının Antalya`ya ilgi göstermediğini anlattı. Özkan, kıyı kullanımı konusunda sektörler arasında çatışma olduğunu, yeni yatırımcılara tahsis yapılamadığını, izin aşamasında bürokratik işlemlerin uzun sürmesi, imar yasağı nedeniyle su ürünleri yetiştiriciliği sorunlarının arttığını vurgulayarak, sektör temsilcilerinin kamu ile işbirliği yapmadığını, su kirliliğinin önlenmesi konusunda gerekli önlem alınmadığını kaydetti. Özkan, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği önündeki engellerin ortadan kalkması halinde, Antalya`dan 2020-2020 yılları arasında 5-6 bin ton yetiştiricilikle 10-12 bin ton, uzun vadede ise avcılık yoluyla 10-12 bin ton, yetiştiricilik ile 25-35 bin ton olmak üzere 40-50 bin ton balık üretimi hedeflenebileceğini vurguladı.

YEMLER KALİTELİ

Türkiye`nin başta alabalık üretimi olmak üzere çupra ve levrek üretimi konusunda Avrupa ülkelerinde birinci sıraya ulaştığını belirten Özkan, balık yemlerinin insan sağlığını olumsuz etkileyecek durumunun söz konusu olmadığını söyledi. Balık yemlerinde herhangi bir rezüdü sorunu bulunmadığını anlatan Özkan, şu bilgileri verdi: ``Balıklara verilen yemlerde herhangi bir sorun yok. Avrupa standartlarının üzerinde balık yemi üretimi yapılıyor. Balık yemlerinde herhangi bir kimyasal kullanılması söz konusu değil. Bir ton balık yeminde 600 kilogram balık unu, 200 kilogram soya unu, 200 kilogram da yemin dibe batmamasını sağlayan maddeler ile 5-6 kilogram vitamin var. Rezüdü sorunumuz yok. Balık yemleri ve balık çiftliklerinin denetlenmesi işini yurt dışındaki akredite laboratuvarlar yapıyor. Avrupa standartlarında yem kullanıyoruz. Türkiye alabalık üretiminde Avrupa`da bir numara. Çupra ve levrek üretiminde de dünyada söz sahibi.``

Editör: TE Bilişim