BALIKÇILAR "VİRA BİSMİLLAH" DİYECEK 

TRABZON - Burak Altunöz (AA) Karadenizli balıkçılar, 1 Eylülde başlayacak yeni av sezonu için hazırlıklarını tamamladı. Teknelerinin bakımını yapan balıkçılar, ağlarını tamir ederek, bereketli bir sezon umuduyla "vira bismillah" demek için beklemeye başladı.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçıların 1 Eylülde başlayacak yeni av sezonu için hazırlıklarını tamamladıklarını ve denize açılmak için 1 Eylül tarihini heyecanla beklediklerini söyledi.

Bu sezon balıkçıların palamut için umutlu olduğunu ifade eden Mutlu, "Balıkçılarımız av yasağının kalkmasıyla birlikte yeni bir umut ve yeni bir sezonla iş başı yapacaklar. Özellikle palamut yönünden balıkçılarımızın yüzünün güleceğine inanıyoruz" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemenin gerek satıcılar gerekse alıcılar için çok iyi bir gelişme olacağını vurgulayan Mutlu, şöyle devam etti:

"O kadar ilginç şeyler yaşanıyor ki, balıkçı balığı tutuyor 10 liraya kasasını veriyor, vatandaş ise piyasada kilosunu 10 liraya alıyor. Ayrıca balığın daha hijyenik ve ezilmeden taze kalabilmesi için bu sene yeni bir uygulama daha var. Kasa ağırlığı 12 kilogram olacak. Eskisi gibi abartılı bir şekilde kasayı dolduralım gibi şeyler olmayacak. Bu da beraberinde kaliteyi getirecektir."

BALIKÇILAR HEYECANLA BEKLİYOR

Trabzon'da yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yapan Adnan Akgün, av sezonu için bütün hazırlıklarını tamamladıklarını, denize açılmak için gün saydıklarını belirtti.

Akgün, palamut avı için ilk etapta bu sezon Sinop açıklarında avlanacaklarını ifade ederek, "Balıkçının sıkıntısı anlatmakla bitmez. Burada en az 3 ay gurbette kalacak insanlar var. Hepsi ailesine bakmak zorunda. Sezon iyi olursa tabi ki hepimizin sevinci olur" dedi.

Sezona başlamak için balıkçıların önemli masraflar yaptığını dile getiren Akgün, "Geçen yıl sezon çok kötü gitti. Bu yılda bütün arkadaşlar borçla başlıyor sezona. Ağlara ve teknelerin yapımına çok masraf yapılıyor. Bugün denize her şeyiyle yeniden başlamak 100 bin lirayı buluyor" diye konuştu.

Balıkçı Namık Akgün ise sezonun açılmasıyla birlikte balık türü ve bolluğunun belli olacağını ifade ederek, palamut ve hamsiye bu sezon çok büyük umutlar bağladıklarını söyledi.
 

Editör: TE Bilişim