Balıkçılar "Hayalet"ten Vazgeçmiyor

Balıkçıla kullanımı yasaklanan ve "hayalet ağ" olarak adlandırılan misina ağlarla avlanmaya karşı yoğun mesai harcıyor.

Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, kolayca parçalanıp deniz dibinde canlıların yaşamını uzun yıllar tehdit ettiği için kullanımı yasaklanan ve "hayalet ağ" olarak adlandırılan misina ağlarla avlanmaya karşı yoğun mesai harcıyor. Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri Topbaş, basına yaptığı açıklamada, misina ağların denizde kolayca parçalanabildiğini ve dibe çökerek uzun yıllar çürümeden kaldığını söyledi. "Hayalet ağ" olarak da adlandırılan bu ağlara takılan balığın kurtulma şansının olmadığını, bu nedenle kullanımının yasaklandığını dile getiren Topbaş, "Misina ağlarını genellikle küçük balıkçı dediğimiz, 13 metrenin altındaki balıkçı tekneleri kullanır.

Balık av sezonunun kapanmasıyla mekanik unsur kullanmayan, el yordamıyla balıkçılık yapan bazı balıkçılar, misina ağı kullanır. Bu ağlar balıklara büyük zarar verir, kullanımı da yasaktır" dedi. Misina ağların maliyetinin daha düşük olduğunu dile getiren Topbaş, "Bu ağlar Çin'den geliyor. Misina ağlarla daha çok balık yakalanıyor çünkü buna takılan balık kurtulamıyor. Bu ağ, denizin dibinde görülmüyor. Onun için misina ağı daha fazla kullanmak istiyorlar ama biz de denizdeki canlıların yaşamını tehdit edip ekonomiye zarar veren misina ağlarının denetimini sıklaştırarak kullananlara göz açtırmıyoruz" diye konuştu.

Topbaş, misina ağların satıldığı yerlerin denetiminin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: "Bakanlık misina ağ satışına yasak koyamıyor, ithal amaçlı olduğu için yaptırım da uygulayamıyoruz. Sadece Su Ürünleri Kanununa istinaden avcılık tedbirleri konuluyor. O kanuna göre misina ağ kullanan balıkçılara idari para cezası kesip ağlara el koyabiliyoruz. El koyduğumuz malın ne olacağına da mahkeme karar veriyor. Mahkeme kararıyla bilimsel kuruluşlara bağışlıyoruz ya da imha ediyoruz." Balık avı sezonunda gırgır avcılarını denetlediklerini, av sezonu sona erdiğinde ise misina ağ denetimlerini artırdıklarını belirten Topbaş, bu yıl 10 günlük denetimlerde 45 misina ağa el koyduklarını, 4 balıkçıya idari para cezası uyguladıklarını söyledi.

"Balıkçılar bizi görünce damlarını kilitliyor"

Denetimlerde yaşadıkları sorunlara değinen Topbaş, "Balıkçılar bizi görünce damlarını kilitliyor. Oralarda denetim yapabilmemiz için savcılık kararı gerekiyor. Özel mülk olduğu için müdahale edemiyoruz. Görsek bile bir şey yapamıyoruz. Bu da denetimin etkinliğini azaltıyor. Balıkçı teknesinin plakasına ceza keseceğimizi söyleyince vatandaş misinasını kendi getirip teslim ediyor" diye konuştu. Topbaş, denetimleri Sahil Güvenlik Komutanlığıyla yaptıklarını belirterek, "Sahil Güvenlik ekiplerinin kamerası var, teknik olanakları daha fazla, böylece fotoğraflama yapabiliyorlar. Bunu bilen vatandaşlarımız, tekne plakasını okunamayacak şekilde yapıyor ya da kapatıyor. Bunları tespit edip uyarıyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim