Balıkçılar dört gözle yasağın kalkmasını bekliyor

Koronavirüsün yayılmasını önlemek amacı ile kısmi sokağa çıkma yasağı nedeni ile yasaklanan bireysel sportif faaliyetler arasında balıkçılıkta yer alıyor. Zıpkın ve tekne ile amatör sportif balıkçılık yapan kişilerin sayısı 4 bin kişiyken, kıyıdan olta ile balık avı yapanların sayısı ise 50 bin kişinin üzerinde olarak belirtiliyor.

1 ayı aşkın bir süreden beri devam eden yasaklar kapsamında kıyıdan balık avlamaya da müsaade edilmezken, azımsanamayacak sayıdaki amatör balıkçılar sosyal medya üzerinden oluşturulan sayfalarında balık avlamaya izin verilmesi yönündeki taleplerini sıklıkla dile getiriyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Avcılık Federasyonu Başkanı Erhan Keser tekne, zıpkın  ve kıyıdan olta ile balık avlayanların artan talepleri doğrultusunda geçtiğimiz günlerde balıkçılığın Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirilip serbest bırakılması yönünde talepte bulundu.

Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Başkan Keser, yasağın kalkması yönünde yaptığı temaslar sonrasında, 2 Mayıs tarihinde bireysel sporlarda uygulanan yasağın kalkması konusunun Başbakanlık altında bulunan Bilim Kurulu’nun gündeme alacağını ifade etti.  Başkan Keser, uygun görülmesi halinde 2 Mayıs’ta belirlenecek tarih sonrasında balıkçılıktaki yasağın kalkabileceğini kaydetti. KESER:

Gerekli bildirimlerin yapılması ve önlem alınması kaydı ile risk oluşturacağını düşünmüyorum

Başkan Erhan Keser, her şeyden önce sağlığın geldiğinin bilincinde olarak, üye ve kulüplerden gelen talep doğrultusunda geçtiğimiz günlerde Başbakanlığa taleplerini ilettiklerini ifade etti. İlk etapta alınan kararların daha sonra kontrollü bir şekilde esnetilmesinin ileride doğacak başka sorunları engelleme yönünde uygun olacağı düşüncesinde olduklarını ifade eden Keser, bireysel olarak yapılan balıkçılığın gerekli önlemlerin alınması ile bir risk oluşturmayacağını düşündükleri için federasyon olarak bu talebi ilettiklerini ifade etti.

Temaslar sonrasında bireysel sporlar alanındaki yasağın kalkması konusunun 2 Mayıs tarihinde Bilim Kurulu’nun değerlendirmeye alacağının öğrenildiğini söyleyen Keser, bireysel sportif faaliyetler alanında faaliyet gösteren balıkçılıktaki yasağın kalkması konusunun da gündeme alınıp değerlendirileceğini ifade etti. Yasağın kalktığı yönünde henüz bir gelişmenin olmadığını ifade eden Keser, 2 Mayıs’ta yapılacak değerlendirme sonrasında belirlenecek tarihte yasağın kalkmasını beklediklerini söyledi.  

Balıkçılığın yeniden açılması halinde, kendi önlemlerini alarak topluma karşı sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Keser, yapılan talepte de balığa gidecek kişinin gideceği yeri, kullanacağı güzergahı, yalnız veya aynı evde yaşadığı biriyle gideceğini polise bildirip izin alması koşulunun belirtildiğini kaydetti. İzin verilmesi halinde, verilecek hakkı kaybetmemek adına sorumlu davranılmasının önemine dikkat çeken Keser, aileler arasında geçimsizlik ve huzursuzluğun artmasını önlemek için önemli rol oynayan sportif faaliyetlere yeniden izin verilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.  

Editör: TE Bilişim