Balık Tezgâhları Modernize Oldu

Esenler'de balık tezgâhları yeniden renklendi.
 
İlçede kurulan semt pazarlarındaki balık tezgâhlarının Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliğine uygun hale getirilmesinin ardından balıkçılar, "vira bismillah" diyerek yeniden satışa başladı.

Esenler'de kurulan semt pazarlarından kaldırılan balık tezgâhları, iki aylık bir aranın ardından AB standartlarındaki modern görünümüyle yeniden hizmete açıldı.

Balık tezgahlarının istenen şartlara göre düzenlendiğini kaydeden Esenler Belediyesi Zabıta Müdürü Celal Aksoy, balıkların hijyenik koşullar altında satılması için semt pazarlarında gereken alt yapı çalışmalarını tamamladıklarını belirtti. Yapılan çalışmalar kapsamında; AB standartlarına göre yenilenen balık tezgâhlarının altına branda serildiğini ve su giderlerinin logarlara bağlandığını anlatan Aksoy, böylece balık sularının yerle teması tamamen önlenerek, daha önce balık tezgâhlarında oluşan kokunun önüne geçildiğini söyledi.

Balıklar güvenli tezgâhlarda

Esenler gibi diğer ilçelerdeki pazarlarda da balık tezgâhlarının Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliğine göre düzenlendiğini hatırlatan Aksoy, "Bu uygulama, sadece Esenler'de değil, diğer ilçelerde de var. Pazarlardaki balık tezgâhlarının artık paslanmaz materyalden olması ve mutlaka 0-3 dereceyi gösteren derecenin olması gerekiyor. Bunların dışında balık tezgâhlarının arkasında balıkların daha iyi muhafaza edilmesi için balıklar içi buz dolu fıçılarda tutuluyor.

Balık temizleme ve doğrama tezgâhlarının yanında Kapaklı çöp kovası bulunması gerekiyor" diye konuştu.

Halkın sağlığı için doğru bir uygulamayı hayata geçirdiklerini belirten Aksoy, Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliğine dayanarak, Pazar Denetim Komisyonu ile müşterek çalışmalar yaparak ilgili yönetmeliklere riayet edilmesi konusunda balıkçılara daha önce yazılı tebligatın yapıldığını ve balıkçılara istenen şartların yerine getirilmesi için süre verdiklerini anımsattı.

Bu süre kapsamında istenilen şartların yerine getirilmesiyle beraber balıkçılarla Esenler Belediyesi'nin uzlaşmaya vardıklarına dikkat çeken Aksoy, belirlenen şartları yerine getiren balıkçılara yeniden tezgâhlarını açmalarına izin verdiklerini belirtti.

Balık tezgâhları düzenlendi

Esenler Belediyesi, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine ilçe dahilindeki semt pazarlarında, balıkların hijyenik koşullar altında satılmaması ve Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği'nde belirtilen şartların tam olarak sağlanamaması nedeniyle balık tezgahlarını kaldırmıştı.

Yapılan denetimler sonucunda; semt pazarlarında satılan balıkların buzhaznesi bulunan galvanizli saçtan yapılma tezgâhlarda satıldığı, bütün uyarılara rağmen balık tezgâhlarındaki buzun yetersiz olduğu, balık bittikçe takviye yapılan balıkların kasalar halinde hiçbir soğutucu tertibatı alınmadan tezgâh gerisinde bekletildiği, balık sularının yerlere akmaması için yapılan tahliye tertibatlarının yetersiz kaldığı, ister istemez suların kısmen de olsa yerlere akıp kokuya sebep olduğu ve akşam saati satılan balıkların bayat olduğu tespit edilmişti.

Vatandaşların ağır balık kokusundan dolayı sözlü ve yazılı şikâyetlerini de değerlendiren Esenler Belediyesi, bazı ilçelerde olduğu gibi 1 Eylül 2011 tarihinden itibaren balıkların ruhsatlı ve sağlık yönünden donanımlı soğuk hava deposu mevcut dükkânlarda satışının yapılması için pazarlardaki balık tezgâhlarını kaldırdıktan sonra balıkçıların yönetmelikte belirtilen istenilen şartları yerine getirmesi sonucunda balık tezgâhlarını yeniden açıldı.

Balıkçı da vatandaş da mutlu

Semt pazarlarında balık satışına yeniden başlanılmasından, hem balıkçılar hem de vatandaşlar memnun. Balıkçılar, tezgahlarına yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşarken, vatandaşlar da pazarlardan hijyenik tezgahlarda uygun fiyata balık satın almanın keyfini yaşıyor.

Tezgâhlara getirilen yeni uygulamadan son derece mutlu olduğunu dile getiren balıkçılardan Mithat Çağdaş, yeni uygulamanın balıkçılar için çok iyi olduğunu belirterek, "Bizim için çok iyi oldu. Tezgâhlarımızı yenilendik, su giderlerini yapıldı.

Tezgâhların altına boydan boya branda koyup su giderlerini logarlara bağladı. Bu sayede balık suyunun yerle teması kesildi. Alttan soğutmalı straforlu, buz hazneli tezgâhlar yapıldı. Balığın daha iyi muhafaza edilmesi için straforlu ve içi buz dolu fıçılarda balıkları muhafaza ediyoruz. Belediyenin uygulamamızı istediği tüm kuralları uygulayarak Avrupa standartlarına uygun bir şekilde satış yapmaya başladık. Müşterilerimiz de bizde son derece memnunuz" diye konuşuyor.

Esenler Salı Pazarı'ndan balık alışverişi yapan Fatma Nur Zal isimli bir müşteri ise; daha önce kaldırılan balık tezgahlarının yeniden kurulmasının çok güzel olduğunu ifade ederek, "Balık tezgahlarının Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi de son derece güzel. Artık içimiz rahat bir şekilde balık alabileceğiz. Bu uygulama sayesinde balık kokusundan da kurtulduk. Artık balık tezgahları eskisi gibi kokmuyor. Gayet hijyenik ve kokusuz" diye düşüncelerini dile getiriyor.

Editör: TE Bilişim