Avrupa Parlamentosu'ndan balık stoklarını korumaya destek

Avrupa Parlamentosu, aşırı avlanmanın önüne geçmeye ve AB sularındaki balık stoklarını 2020'ye kadar sağlıklı seviyelere çekmeye yönelik reform planlarına destek verdi.

1970'lerden kalan Ortak Balıkçılık Politikası, sübvanse edilen dev filoların balık stoklarına zarar vermesinin önüne geçemiyor.

2014'ten itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemelerle balıkçılar, bir stoğun kendini bir yıl içinde yenileyebileceğinden daha fazla balık avlayamayacak.

Yeni düzenlemelerle istenmeyen ya da küçük balıkların denize atılmasının da önüne geçiliyor.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Parlamento'nun nihai onayının yanı sıra 27 AB ülkesinin de planları kabul etmesi gerekiyor.

Avrupa Komisyonu'nun balıkçılıktan sorumlu üyesi Maria Damanaki, 'Parlamento'nun, balık kaynaklarından sürdürülebilir şekilde faydalanılması üzerine kurulu bu politikaya desteğinden duyduğu memnuniyeti' dile getirdi.

Avrupa Komisyonu'nun verilerine göre, Akdeniz'deki balık stoklarının yüzde 80'i, Atlantik'teki balık stoklarının ise yüzde 47'si aşırı avlanmaya maruz kalıyor.

Avrupa Parlamentosu üyesi Ulrike Rodust, reformlarla birlikte balık stoklarının 2020'de kendini yenilemesini beklediklerini söyledi ve bu sayede 15 milyon ton daha çok balık avlanacağını, 37 bin kişiye daha istihdam sağlanacağını dile getirdi.

Editör: TE Bilişim