Doğankent Göleti’ndeki balıkların ölümüne tarımsal ilaçların neden olduğu öğrenildi . Balık ölümlerini inceleyen İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu, göleti kiralayan firmanın, gerekli hassasiyeti göstermediğini belirtti.
 
Geçtiğimiz aylarda Doğankent Göleti’nde meydana gelen balık ölümlerini inceleyen İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu, göleti kiralayan firmanın, gerekli hassasiyeti göstermediği için balık ölümlerinin gerçekleştiği yönünde rapor hazırladı.
 
İl Genel Meclisi Ekim ayı 4’üncü bilemişi Ayhan Can başkanlığında 4 gündem maddesinin görüşülmesi ile yapıldı. Toplantıda okunan komisyon raporları arasında Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun Doğankent Beldesi’ndeki gölette meydana gelen balık ölümlerine ilişkin raporu dikkat çekti.
 
Komisyon raporunu meclis üyeleri ile paylaşan Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ahmet Ünsal, göl yüzey alanını kiralayan şirketin ayrıca patates ekimi yaptığı arazideki sulama yüzünden kirliliğe neden olduğuna dikkat çekti.
 
"Gölede sızan ilaçlı suların balıkların ölümüne neden oldu"
 
Ünsal, gölet koruma bandı dışında yapılan bitkisel üretimden kaynaklanan ilaçlamanın neticesinde tekrar gölede sızan ilaçlı suların balıkların ölümüne neden olduğunu belirtti ve  “Gölet yüzey alanı çevresinde gölet koruma bandı dışında yapılacak bitkisel üretiminde kullanılacak kimyasal gübreler ile yabancı ot mücadelesinde kullanılacak ilaçları gölete sızmayacak miktarda kullanması ve bunun için gölet suyundan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün belirleyeceği aralıklarla su numunelerinin alınarak, ücreti kendileri tarafından karşılanmak sureti ile kontrol laboratuarlarında belirlenerek, parametrelerinin tahlilini yaptırması gerekiyor.  Gölet yüzeyinden su alımında kullanılan pompa (diesel, benzin) atıklarının hiçbir şekilde gölet suyuna bulaşmaması için gerekli  önlemleri alması, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ nce gölet kirlilik kontrolleri yapılması için ilgilinin bütün imkânlarını kullandırması kaydıyla, suyu kullanılacağının belirtildiği ve anılan firmanın söz konusu kurallara uyduğu takdirde suyu kullanması gerekiyor.
 
Göleti kiralayan firma gölet kenarında bulunan 750 dönümlük araziye ektiği patatesi gölet suyundan istifade ederek suladığından ötürü araziden sızan ilaçlı suların gölete sızdığı görülmüştür” dedi.
 
Ünsal, şirketin gerekli önlemi almadığı için gölede sızan ilaçlı suların balık ölümlerine neden olduğunu belirttiği komisyon raporunda şu görüşe yer verdi:
 
Yanlış Sulama Ve Gübreleme 
 
“Gölete kiralayan firmanın sulama yaptığı arazinin eğimli arazi olduğundan ötürü tarım yapılan (patates ekimi) tarlalara atılan gübre ve diğer ilaçların toprak suya doyduktan sonra, gölet havzasına akan sularla göleti kirlettiği ve bu nedenle de gölette bulunan balıkların birçoğunun ölümlerine neden olduğunu tespit ettik. Ayrıca ölen balıkları burada bulunan birçok kuşun ve köpeklerin yediği görüldü. Bu durumdan tabiat canlılarının ve gerekse insanların zarar göreceği ortadadır. Devletimizin kıt imkânlarla gölete bıraktığı yavru balıkların büyüyerek insanlarımızın istifadesine sunulması gerekirken, yanlış sulama ve gübreleme sonucunda gölete akan sularla bu canlılara zarar verdiği ve göletteki balıkların öldüğü ve hastalık tehlikesi olacağı tespit edilmiştir. Belirtilen konu hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce gerekli önlem ve tedbirlerin alınması ve meclisimize bilgi verilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.”
Editör: TE Bilişim