Tekirdağ'da, balık fiyatları, kırmızı et fiyatlarını yakaladı.

Karadeniz ve Marmara bölgesinden az balığın gelmesi sonucu Tekirdağ'da daha önce 5 ile 15 TL den satılan balığın kilosu, bugün kırmızı et fiyatlarını yakalayarak 15 ile 22 TL arasında satılmaya başlandı.

Tekirdağ Balık Hali'nde 30 yıldır balıkçılık yapan Osman Keçici, yaptığı açıklamada, fiyatların yükselmesiyle birlikte balık satışlarıda azalma olduğunu söyledi.

Bilinçsiz ve trolle avlanma nedeniyle denizde çıkan balık türlerinde azalma olduğunu, bunun da fiyatlara yansıdığını ifade eden Keçeci, ''15-20 yıl öncesinde başta orkinos olmak üzere, bugün belki de yılda bir kaç kez yakalanan türlerin, o günlerde her gün tezgahta satıldığını hatırlıyoruz'' dedi.

Balık türlerinin azalmasında denizin kirlenmesinin çok büyük rol oynadığını bildiren Keçeci, şöyle devam etti:

''Deniz tabanında kirlilikten dolayı balçık ve bunun sonucunda da kaykay oluştu. Kaykay denilen oluşum, özellikle son 2 yıldır yoğun biçimde var. Denize açılan teknelerin ağları kaykay nedeniyle yırtılırken, balıklar da kaykay oluşumunun bulunduğu bölgelere yumurta bırakamıyorlar. Bu sebeple, balıkların da alışkanlıkları değişti. Marmara'da çıkan çoğu tür, bakıyorsunuz Karadeniz'de, Ege'de ürüyor.''

ORKİNOS, PALAMUT DİYE SATILIYOR

Keçeci, bazı seyyar balık satıcıların balıkların cinslerini bile bilmediğini iddia etti.

Tekirdağ'da Orkinos'un, palamut diye satan seyyar satıcıların bulunduğunu ifade eden Keçeci, ''Seyyar balıkçılar küçük orkinosu, (palamut) diye satıyorlar. Balığı tanımak önemli. Hangi balığın ne zaman akında olduğunu, ne zaman geliştiğini (balıkcıyım) diyen herkes bilmeli. Zira, orkinos türü, 80-100 kilogram ağırlığa ulaştığında eti lezzetli hale gelir. 1-2 kilogram ağırlındaki orkinosun eti acıdır. Bu balık tutulduğunda, yeniden denize atılmalı ve gelişimine yardımcı olunmalıdır'' şeklinde konuştu.

Çinekopun kilosunun 18 TL, yerli mezgitin 15 ile 18 TL, çipuranın 12 TL, sarıkanat mezgitin 22 TL'den satıldığı ifade eden Keçeci, balık fiyatların kırmızı et fiyatlarını yakaladığını kaydetti.

KIRMIZI ET, NEREDEYSE PAZARLIK USULÜYLE SATILIYOR

Bu arada, Akça Et Market Satış Sorumlusu Bekir Ersoy da etin kilosunun son 4 yılda sadece 3 TL artış gösterdiğini belirtti.

Bunun, vatandaşın alım gücünün olmaması ve serbest piyasa koşullarında yaşanan rekabetten kaynaklandığını vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti:

''Ürünleri neredeyse 4 yıl önceki fiyatlarla satıyoruz. Çünkü rekabet çok. Vatandaşın alım gücü de yükselmediği için fiyatlar düşük. 2005 yılında 13 TL olan kıyma 2009 itibariyle 16 TL oldu. Bu 4 yılda 3 TL'lik artış demek. Aldığımız fiyattan satış yapamıyoruz. Bütün piyasa böyle. Kimse sabit fiyattan satış yapmıyor. Rekabet var, serbest piyasa oluştu. Müşteri geliyor, kilosu 16 TL olan kıyma için (düz hesap yapsanız olmaz mı diyor) biz de kırmıyoruz. Kırmızı etin satışı artık neredeyse pazarlık usulü ile yapılıyor.''

Ersoy, kıymanın kilosunun 16 TL, kuzu ciğerin 15 TL, kuzu etinin 17 TL, dana bifteğin 19 TL, parça etin 18 TL, bonfilenin ise 20 TL'den satıldığını bildirdi.

Editör: TE Bilişim