Balıkçıların hava muhalefeti yüzünden ava çıkamaması balık fiyatlarına tavan yaptırdı.

1 Eylül itibariyle “Vira Bismillah” diyerek denizlere açılan balıkçılar, şu ana kadar sezondan umduğunu bulamadı. Palamudun çok az çıktığı sezonda hamsi ise bir var bir yok. Denizde balığın az olmasından şikayet eden balıkçılar havaların da kötü gitmesiyle birlikte geçen ay 5 liradan sattıkları hamsiyi bugünlerde 20 liradan tüketiciye sunuyor.

Hamsi fiyatlarının 4 kat arttığına dikkat çeken balıkçı Onurcan Köse, “Son 1 haftadır havalar kötü gittiği için balık fiyatları arttı. Kötü hava şartlarından dolayı kayıklar denize açılamadığından hamsi oldukça az çıkıyor. Fiyatlar yükseldiği için de vatandaşların ilgisi azaldı. Bu sene balık çok çıkmıyor. Bu sezondan umduğumuzu bulamadık” dedi.

Kestane karası yüzünden denizdeki balıklar gözükmüyor

Havaların sert gitmesinden dolayı denizde büyük karanlıklar olduğunu ifade eden balıkçı Kurtça Aydın, “1 haftadır çok sert rüzgarlar esiyor. Havaların böyle olması da balıkçıları etkiliyor. Balıkçılar denize açılamayınca balık fiyatları artıyor. Hamsinin kilosunu 20 liradan satıyoruz. Havalar rahatlayınca bir şeyler olur diye umuyoruz. Bu sene hamsi de palamut da kıt oldu. Barbun, mezgit, çinekop gibi balıklar ise pahalı. Şu anda denizde kestane karası var. Kestane karası olunca deniz simsiyah oluyor ve balıklar gözükmüyor. Deniz kararınca da tekneler denize açılmıyor, limanda bekliyor. Hamsi pahalanınca fiyatlar otomatik olarak artıyor. Bu da vatandaşların ilgisini azaltıyor” diye konuştu.

Fiyatların tüm balıklarda artış gösterdiğini vurgulayan balık pazarı esnafı Doğukan Yılmaz ise, “Balıklar son zamanlarda çok azaldı. Karadeniz hamsisinin kilosu 20 liraya kadar yükseldi. Mezgidin kilosu 30, barbunun kilosu ise 40 liraya kadar çıktı. Kalkanın kilosu ise 120 liradan satılıyor. Vatandaşlar da fiyatları görüne balığa karşı ilgisiz kaldı. Yoğun bir talep yok. Balıklar mevsime göre oldukça pahalı. Geçen sene bu zamanda hamsi en fazla 10 liraydı. Bu sene balık az çıkıyor” şeklinde konuştu.

Fiyatların oldukça arttığını belirten vatandaşlar ise ucuz balık yemek için havaların güzelleşmesini bekleyeceklerini söylediler.
Kaynak: iha