Balık çiftliklerine kapatma şoku  
 
MUĞLA’nın Güllük ve Güvercinlik körfezlerinde, yeni yerlerine öngörülen sürede taşınmayan ve kiralama işlemini başlatmayan 29 balık çiftliğine kapatma tebligatları yapıldı. 29 Mart’tan itibaren faaliyetlerine devam etmeleri halinde, bu çiftliklere deniz kirletme cezası verileceği bildirildi.

Muğla’nın Güllük ve Güvercinlik körfezlerinde faaliyet yürüten 133 balık çiftliğinden, bakanlığın belirlediği yeni yerlerine taşınmayan 29’una kapatma tebligatı yapıldı. Muğla Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Şahin, su ürünleri teknisyenleri ve sahil güvenlik komutanlığına bağlı ekipler üç ayrı grup ile bugün Güllük, Ziraat Adası, Salih Adası, Kıyıkışlacık ve Güvercinlik bölgesinde yeni yerlerine taşınmayan 29 balık çiftliğine giderek işletmecilere kararı tebliğ etti.

Çiftliklerin 98’inin yeni üretim alanlarına taşındığı, 6’sının da İl Özel İdare Müdürlüğü aracılığıyla kiralama sürecini başlattığı bildirildi. ÇED raporu hazır olmayan ve yeni üretim alanlarına taşınmak için hazırlık yapmayan 29 çiftliğe bildirilen tebligatlar şok etkisi yarattı. 29 Mart’tan itibaren faaliyetlerine devam etmeleri halinde bu çiftliklere denizi kirletme cezası verileceği ifade edildi. Çiftliklerin 1 Nisan tarihinden itibaren de tamamen kapatılacağı bildirildi.

SIRADA MARMARİS VAR

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden bir yetkili, “Balık çiftliklerine verilen süre 29 Mart’ta sona eriyor. Bunu 1 yıl önceden işletmecilere tebliğ etmiştik. Yasal süreç başladı ve sonuna gelindi. Talimatlar doğrultusunda hareket ediyoruz. Yarın da Marmaris’teki işletmelere tebliğ etmeye başlayacağız” dedi.

BALIKÇILAR İSYAN ETTİ

Muğla Kültür Balıkçılığı ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Sözcüsü Sami Kont ise şunları söyledi:

“Burada bir mevzuat kargaşası var. Sayın Bakan (Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu), ‘ÇED alındıktan sonra 1 yıl içinde, yani 29 Mart 2009’a kadar çiftlikler taşınacak’ şeklinde bilgilendirilmiş. Ama bu bilgilendirme yanlış. Çünkü çiftlik sahipleri ÇED raporu aldıktan sonra İl Özel İdare tarafından Muğla’ya davet edilip yeni yerlerin kiralanması için anlaşma yapılıyor. Anlaşmanın ardından çiftlikler 3 ay içerisinde taşınacak şartı var. Ancak İl Özel İdare, kiralamalar için her hafta 20 şirketi çağırıp masaya oturuyor. Bu nedenle kiralama süreçleri de uzuyor. Şu anda kiralama yapan çiftliklerin bile bugünkü hava koşullarında açık denize çıkarak yeni yerlerine taşınması imkansız. Yeni yerleri kiralamadan taşındığımızda ise bu kez sahil güvenlik ‘kiralama yapmadan deniz üstünü işgal ettik’ diye ceza kesiyor. Bu mevzuat kargaşası ortadan kaldırılmalı. Kiralama yapması gereken çiftliklerin kiralama işi hızla bitirilmeli ve gereken taşınma zamanı yani üç aylık süre mutlaka verilmeli. Bakan bu şekilde bilgilendirilseydi, bu taşınma genelgesi çıkmazdı. Burada kusur balıkçının değil yavaş işleyen bürokrasinin.”

ÇİFTLİKLERİN TAŞINACAĞI YENİ YERLER

Balık çiftliklerinin Bodrum’da Salih ve İkiz Adalar’ın kuzey batısı, Türkbükü Gökburun kuzeyi, Torba Demir Koyu kuzeyi, Gündoğan Apostol Adası kuzeyi, Aydın’ın Didim İlçesi’ne bağlı Akbük İnceburun güneyi, Metelik Adası güneyi, Bayrak Adası kuzeyi, Akbük koyu Panayır Adası güneyi, Milas’ta ise Kazıklı Limanı kuzeyi, Teke Burnu kuzey batısı, Akbük Vardal Kapı güneyi ve Bayrak Adası açıkları.
 

Editör: TE Bilişim