Araştırma gemisi Akdeniz'e iniyor 

Akdeniz Üniversitesinin (AÜ) “AKdeniz Su” adlı Araştırma Gemisi 20 Nisanda Kaleiçi Yat Limanı'nda düzenlenecek törenle görevine başlayacak.

Akdeniz Üniversitesinin Su Ürünleri Fakültesi için satın aldığı “Akdeniz Su” adlı araştırma gemisinin, uluslararası standartlarda araştırma yapabilmesi için eksiklikleri Manavgat'ta Çobanyıldızı tersanesinde tamamlandı. Gemiye laboratuvar ve teknik donanımlar eklendi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Gökoğlu, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mustafa Ünlüsayın, Doç. Dr. Cengiz Deval ve Manavgat Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Ali Erdoğan, tersanede yapımı tamamlanan araştırma gemisinde incelemelerde bulundu. Geminin yapımı boyunca çalışmaları yürüten Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Deval, gemi hakkında bilgi verdi.

Deval, bir laboratuvar, beş kamara, bir soğutma odası bulunan, boyu 28, eni 8,5 metre olan geminin denizlerde biyolojik çeşitlilik, balıkçılık, çevreyle bağlantılı suyun kirliliği ve deniz canlılarına etkileri, nesli tehlike altında olan deniz canlıları, Akdeniz foku, orkinos, köpek balıkları ve somon balıkları gibi birçok canlı üzerinde araştırma yapacağını kaydetti.

Bu gemi ile Akdeniz'de ilk defa araştırma yapılacağını vurgulayan Deval, “Yaklaşık 60 yıldır Marmara'da çalışmalar yapılıyor. Karadeniz'de de uzun zamandır araştırmalar gerçekleştiriliyor. Ancak Akdeniz'de bugüne kadar geniş çaplı araştırma yapılmadı. 1980'li yıllarda Japonlar tarafından bir araştırma yapılmıştı. Akdeniz Üniversitesi olarak araştırma gemisiyle artık Akdeniz'de biyolojik canlılığı araştıracağız” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Gökoğlu da araştırma gemisinin diğer fakültelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Su Ürünleri Fakültesinin yanında diğer fakültelerimizde bazı araştırmalarını Akdeniz Su adlı gemi ile yapabilecek. Gemi, 20 Nisanda, saat 14.00'de Kaleiçi Yat Limanı'nda düzenlenecek törenle görevine başlayacak.”
 

Editör: TE Bilişim