Balıkçılara eğitim semineri 
   
      
Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği’nin (ALDER), üyelerine ve Aliağa’da deniz ile ilgili olanlara yönelik olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Aliağa Liman Başkanlığı ile ortaklaşa düzenlediği seminer geçtiğimiz akşam Aliağa Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleşti.

Denizde Aciller, ilk yardım, Uyulması gereken Yasal Yükümlükler, Kanuni Düzenlemeler'  konulu seminere konuşmacı olarak; Sahil Güvenlik Ege Denizi Bölge Komutanı Harekat Şube Müdürü Yarbay Aşkın Üredi, Aliağa Liman Başkanı Turgay Okur, Aliağa SAGET 08 Bot Komutanı Serkan Yahşi  ve ALDER Başkanı Dr. Cantaş Şirin katıldılar. Ticaret Odası Toplantı salonunu tıklım tıklım dolduran ALDER üyeleri ve Aliağalı balıkçılar 3 saate yakın süren semineri pür dikkat dinlediler ve akıllarına takılan soruları katılımcılara sorarak yanıtlarını aldılar.  

Seminerde; Sahil Güvenlik Ege Denizi Bölge Komutanlı Harekat Şube Müdürü Yarbay Aşkın Üredi “Denize adım atan her canlının güvenliği” ile ilgili, Aliağa Liman Başkanı Turgay Okur, “Denize adım atacak tüm taşıt ve insanların uyması gereken kurallar ile ilgili yasa ve yönetmelikleri” anlatırken, ALDER Başkanı Dr. Cantaş Şirin de “Karada ve denizde ilk yardım” konularını anlattı.

Seminerin açılışında konuşan ADER Başkanı Dr. Cantaş Şirin, günün yorgunluğu ile akşamın bu saatinde bu kadar katılımcıyı görmekten çok mutlu olduğunu belirterek, toplantının gerçekleşmesi için katkı koyan Sahil Güvenlik Komutanlığına, Liman Başkanlığı’na ve diğer tüm birimlere katkılarından dolayı teşekkür ederek ‘niçin böylesi bir toplantıya gereksinim duyduklarını anlattı.

Slayt gösterileri eşliğinde bir saati aşkın bir konuşma yapan Sahil Güvenlik Ege Denizi Bölge Komutanlı Harekat Şube Müdürü Yarbay Aşkın Üredi, önce Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın nasıl bir kuruluş olduğunu en ince ayrıntılarına kadar krokilerle izleyenlere anlattı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın barışta İçişleri Bakanlığı’na, Savaşta ise Deniz Kuvetleri Komutanlığı’nın emrinde görev yapan bir kuruluş olduğunu söyledi.

Ege Denizi Bölge Komutanlığının, Kuzeyde Baba Burnu’ndan Fethiye’ye kadar olan geniş bir bölgeden sorumlu olduğunu ve bu bölgede 28 botla görev yatıklarını söyledi.

158 ihbar hattına yapılan ihbarların çoğunun asılsız olmasından şikayetçi olan olan Yarbay Aşkın Üredi “Bu hattı lüzumsuz arayanlar malesef devletimize zarar vermekteler” dedi.

Bölge Komutanlığı olarak 21 ayrı bölgede konuşlandıklarını belirten Yarbay Üredi, sorumlulukları altındaki bölgede gerçekleşen faaliyetler hakkında şu rakamsal bilgiler verdi;

“2008 yılında 101 tane arama kurtarma olayında; 27 tekne ve  263 kişi kurtarıldı. Malesef denizden 15 ceset çıkardı. 2009 yılı içerisinde ise 116 tane arama kurtarma olayında;  19 tekne ve  261 kişi kurtarıldı, 25 ceset çıkardı. Bunların büyük bir bölümünü yasa dışı göçmenler oluşturmakta”

Ege Bölgesi’nde, Yunanistan ile Türkiye arasında 152 tane adacıkdan ve kayacıkın sorunlu bulunduğunu belirten Yarbay Üredi, “Bunların mülkiyetini biz Yunanlılara vermemişiz. Bunlar hep aramızda sorun olmuştur. Kardak Kayalıkları da bunlardan birisi. Bu sorunun öyle kısa sürede de çözüleceği yoktur. Bu adacıklar TV ve gazetelerde duyduğunuz haberlerin yüzde 90’ı yalan” dedi.

Yasak avlanan balıkçılardan ve trollerden çok şikayetçi olduklarını belirten Yarbay Üredi, denizde kurallara uymayan  ve yasak avlananların Sahil Güvenliğin ücretsiz olarak aranan ALO 158 nolu hattını mutlaka haberdar etmelerini istedi.
Yarbay Üredi, katılımcıların sorularını da cevapladı.

Aliağa Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur’da balıkçılık yapan tekne sahiplerinin sorunlarına cevap arayışı için düzenlenmiş olan toplantıya katılmış olmadan duyduğu memnuniyeti belirterek başladığı konuşmasında; gerek amatör, gerekse profesyonel olarak denize çıkacak olan tekne ve tekne sahiplerinin uymaları gereken yasalar, yönetmelikler ve genelgeler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Aliağa İç Limanda ve Çandarlı Körfezinin gemilerin demirleyeceği yerler ve avlanma yasağının kaldırıldığı yerlerle ilgili bir kroki hazırladığını ve bunun onaylanarak yılbaşından itibaren yürürlüğe gireceğini de belirten Turgay Okur, sahiplik belgesi, teknelerin tescili, vizesi, muayenesi  ve diğer bir çok konuda değişiklikler olduğunu hatırlatarak “1.1.2010 tarihinde bir çok değişiklikler yürürlüğe girecek. 18 Gros tonun altında teknesi bulunan balıkçılarımızın ve özel tekne sahiplerinin cezai duruma düşmeleri için mutlaka Liman Başkanlığımız ile temasa geçmelerini öneriyorum” dedi.

Katılımcıların çeşitli konularda sorularını en ince ayrıntılarına kadar cevaplayan Liman Başkanı Turgay Okur, bir soru üzerine; Liman Başkanlıklarından izin alınmadan her ne şekilde olursa olsun dalmanın kesinlikle yasak olduğunu da belirtti.
ALDER Başkanı Dr. Cantaş Şirin’de seminerin son bölümünde hazırlamış olduğu slaytlar  eşliğinde, denizde ve karada ilk yardım konusunda geniş bir sunum yaptı.

Dr. Şirin, özellikle denizdeki zehirli balıkların ısırması, arı, akrep sokmaları sonucu ne gibi ilkyardım uygulanacağını, boğulma, tıkanma ve kalp krizi gibi konularda yapılacak müdahaleleri de ayrıntılı bir şekilde anlatarak katılımcıların sorularını cevapladı.
Bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de sektörün sorunları ile ilgili seminer ve toplantılar yapamaya devam edeceklerini belirten ADER Başkanı Dr. Cantaş Şirin, denizle ilgili herkesin her türlü soru ve  sorunların cevabının bulunabileceği derneğin www.alder35.tr.gg internet sitesin ziyaret etmelerini istedi.
 

Editör: TE Bilişim