ABD: Çin'in balıkçılık yasası 'provokatif'

ABD, Çin'de yeni kabul edilen ve tartışmalı Güney Çin Denizi'nde balıkçılık yapılmasıyla ilgili sınırlamalar getiren düzenlemeleri "provokatif ve riskli" diye nitelendirdi.

Hainan eyaletinde kabul edilen ve 1 Ocak'ta yürürlüğe giren yeni düzenlemeler, yabancı balıkçılık teknelerinin Çin karasularına girerken izin almalarını öngörüyor. İlgili Konular Uzak Doğu-Okyanusya Güney Çin Denizi'nde karasuları konusunda Çin ile güneydoğu Asya'daki diğer bazı ülkeler arasında anlaşmazlıklar bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Güzey Çin Denizi'ndeki tartışmalı bölgeler üzerinde diğer ülkelerin balıkçılık faaliyetlerini sınırlayan bu düzenlemelerin kabul edilmesi provokatif ve riskli bir harekettir" dedi. Psaki, Çin'in bu düzenlemeler için uluslararası hukuk çerçevesinde bir temel ya da bir açıklama sunmadığını da söyledi.

Sözcü, ABD'nin tüm tarafların gerilimi artıracak tek yanlı adımlar atmaktan kaçınmaları gerektiğine inandığını belirtti. Çin geçtiğimiz günlerde Japonya'nın üzerinde hak ettiği Doğu Çin Denizi adalarını ve Güney Kore'nin üzerinde hak iddia ettiği bir kayalığı da kapsayan bölgeyi "Hava Savunma Bildirim Bölgesi" ilan etmişti.

Editör: TE Bilişim