4 kilo ağırlığında balon balığı yakalandı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde balıkçıların ağına 4 kilo 50 gram ağırlığında, 67 santimetre uzunluğunda balon balığı takıldı. Alınan bilgiye göre, Bodrum açıklarında avlanan ''Sevinç Kaptan'' isimli teknenin ağlarına 4 kilo 50 gram ağırlığında, 67 santimetre uzunluğunda balon balığı takıldı.

Balık, sergilenmek üzere Bodrum Belediyesinin karşısındaki balık pazarına getirildi. Balığın sergilendiği tezgahta çalışan Mehmet Aksu, 22 yıldır balıkçılık yaptığını, şimdiye kadar bu büyüklükte bir balon balığı görmediğini söyledi.

Yaklaşık 2 ay önce birkaç balon balığının Bodrum'da ağlara takıldığını ifade eden Aksu, ''Ama onların hiçbiri bu kadar büyük değildi. İki ay önce balıkçı arkadaşlar bu balıkların ağlara zarar verdiğinden şikayet ediyordu.Balığı bir süre tezgahta sergiledikten sonra kurutup süs olarak kullanmayı düşünüyorum. Balığın zehirli olduğu söyleniyor'' diye konuştu.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, yaptığı açıklamada, şimdiye kadar 6-7 kilogram büyüklüğünde balon balıklarına rastlandığını söyledi. Balon balığının Hint Okyanusu kökenli olduğunu belirten Tarkan, şöyle konuştu:

''Balon balığı Akdeniz'de hızlı bir gelişme ve üreme döneminde. Uygun ortamı bulduğunda hızla büyüyebilir. Tehlike bu balığın iç organlarındadır. Pişirilme sırasında balığın iç organlarındaki zehir tehlike oluşturur. Balon balığı üreme zamanlarında tetrodoksin denilen bir zehir salgılıyor. Bu, siyanürden 50 kat daha tehlikeli bir zehir. Çok lezzetli bir balık olmasına karşın pişirilmeden önce dikkatle temizlenmesi gerekiyor. İç organlarındaki zehiri balığın etine bulaştırır da yerseniz ölümcül bir sonuç ortaya çıkabilir. Balıkçılar ağlara zarar verdiği için bu balıklardan şikayetçi.''

Editör: TE Bilişim