23 balıkçı toprağı öpüp yakınlarıyla kucaklaştılar 

GÜRCİSTAN Sahil Güvenlik ekipleri tarafından karasularını ihlalden alıkonulan ‘Pala Reis’ adlı Türk balıkçı teknesi ile 27 gündür Gürcistan’da tutuklu bulunan 23 mürettebat 50 bin Lari kefaletle serbest bırakıldı. Türk bayrakları açtıkları tekneyle Rize’ye dönen balıkçıların toprağı öpüp, yakınlarıyla kucaklaşması duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Pala Reis adlı balıkçı teknesi, Gürcistan karasularını ihlal ettiği ve yasadışı avlandığı gerekçesiyle 13 Şubat Cuma günü Gürcistan Sahil Güvenlik güçleri tarafından Poti Limanı’na çekildi. Olayın ardından 23 balıkçı çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak Poti’deki Zuğdidi cezaevine konuldu. Türk balıkçıların, yasadışı avlanma ve karasularını ihlal etmenin yanı sıra, Abhazya’ya silah götürmekle suçlandıkları belirtildi.

Sarp Sınır Kapısı’nın açılışı için önceki hafta bölgeye gelen Başbakan Erdoğan’ın konuyu Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’ye aktardığı ve teknenin bırakılmasını istediğinin basına yansımasının ardından girişimler başlatılmış ve Gürcistanlı yetkililer, Türk balıkçı teknesini en düşük ceza olan 50 bin Lari kefaletle serbest bırakma kararı almıştı. Paranın dün ödenmesinin ardından serbest bırakılan Türk balıkçılar tekneyle birlikte Rize’ye döndü. Limana girişte Türk bayrakları açan ve ‘En büyük Türkiye’ sloganları atan balıkçılar karaya çıkınca toprağı öpüp yakınlarıyla kucaklaştı.

Balıkçılardan Cihangir Dere, 3 Gürcistan Sahil Güvenlik botunun Poti limanına 75 mil uzaklıkta avlandıkları sırada etraflarını sardığını belirterek, “Bizi silah zoruyla gözaltına aldılar. Elimizdeki her şeye, hatta yiyeceklerimize bile el koydular. Ardından bizi Poti’ye götürdüler. Burada sözde bir tercüman aracılığı ile bize bazı kağıtlar imzalattılar. Sonra cezaevine koydular. 3 ve 4 kişilik gruplar halinde koğuşlara yerleştirdiler. 27 gün kimseyle görüştürmediler. Bize gönderilen yiyecekleri ve sigaraları vermediler. Allah razı olsun Başbakanımız devreye girmiş, onun sayesinde serbest kaldık” dedi.

Diğer balıkçılar ise, “20 metrekarelik odada 25 kişi kaldık. Ekmek ve su verdiler. Başkada bir şey vermediler. Bazılarımızın ayaklarında sigara söndürdüler. Bize çok kötü davrandılar” diye konuştu.

Kaptan Dursun Necipoğlu ise, Türk karasularında bulundukları sırada alıkonulduklarını belirterek, “Alındığımız koordinatlar belli ve o koordinatlara göre biz Türk karasularında bulunuyorduk. Bizi haksız yere aldılar. Bunlar Somali’deki gibi korsanlığa soyundular. Bunların hepsi korsan" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim