Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Bozova ilçesi ile ilçe yakınlarındaki Atatürk Barajı ve DSİ 15. Bölge Müdürlüğü tesislerinde incelemelerde bulundu.

İlçede ilk olarak Harran Üniversitesi (HRÜ) Bozova Meslek Yüksek Okulunu (MYO) gezen Vali Okutan'a, HRÜ Rektörü İbrahim Halil Mutlu eşlik ederek bilgi verdi. Daha sonra Atatürk Barajına geçen Okutan, 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonundaki balık üretme çiftliğini gezdi ve su ürünleri başmühendisi Selami Gölbaşı'ndan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Selami Gölbaşı, Türkiye'de DSİ'ye bağlı 6 istasyondan birinin Şanlıurfa'da bulunduğunu belirtti.

20 toprak ve 10 beton havuzdan oluşan istasyonda ''pullu sazan'' ve ''şabut'' türü balığın yetiştirilip, Fırat ve Dicle havzasında bulunan DSİ'ye ait baraj göllerine bırakıldığını ifade eden Gölbaşı, 2010 yılı içerisinde yetiştirilen 3 milyon 800 bin adet ''pullu sazan'' ve 73 bin ''şabut'' balığını, havzadaki barajlara bıraktıklarını bildirdi.

Gölbaşı, 2011 yılı hedeflerinin ise her iki balık türünden toplam 4 milyon adet üreterek, havzalara bırakmak olduğunu kaydetti.

-VALİ OKUTAN

Vali Nuri Okutan, daha sonra DSİ'ye ait diğer tesisler ve baraj inşaatı döneminde kullanılan, ATA konukevinde de incelemelerde bulundu.

Okutan, burada yaptığı açıklamada, bu tesisleri ilin ekonomisine katkıda bulunur hale getirmeyi hedeflediklerini belirterek, ''Bu merkez hem bölgemize hem de DSİ'nin tesislerine balık üretiyor. Ama bu kez üniversitemizin de birikiminden faydalanarak, Tarım İl Müdürlüğünü ve diğer müdürlükleri de işin içine katarak, balıkçılıkla ilgili çalışmaları, ilimizin bir parçası haline nasıl getirebilirizi değerlendirdik'' dedi.

DSİ'nin işlettiği istasyonda çok ileri düzeyde üretim yapıldığı ve burada yöreye özgü olarak bilinen ''Şabut' balığının da üretiminin denendiğini anlatan Vali Okutan, şunları kaydetti:

''DSİ'nin işlettiği merkezde çok ileri düzeyde bir üretim ve çalışma söz konusu, orada şabut üretimi de denenmiş durumda. Kültür üretimine çok yatkın bir balık olmadığını bana aktardılar ama buna rağmen arkadaşlarımız geçen sene yaklaşık 75 bin balığı üretip bizim bu bölgeye salmış durumdalar. Yine balık üretimine yönelik anaç balıklar var. Hem üniversitemizin hem de DSİ'nin çalışmaları en ileri düzeyde, hele şabut açısından baktığımızda inşallah onu da günlük hayatımıza katabiliriz.''

Editör: TE Bilişim