Balıkçılar tedirgin...

Kızıldeniz'den Marmaris kıyılarına kadar uzanan balon balıkları ağlara takılarak balıkçılar arasında tedirginlik yarattı. Önceki gün Güllük açıklarında balon balığıyla temas ederek zehirlenen iki balıkçı Sahil Güvenlik ekibi tarafından kurtarıldı.

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada ise vatandaşların balon balığıyla ilgili dikkatli olması istendi. Yapılan açıklamada, "Süveyş Kanalı vasıtasıyla 10 tür balon balığı Akdeniz'e geçti. İskenderun'dan Muğla'ya kadar olan sahillerimizde sayıları gün geçtikçe artıyor. Balon balığı zehirlenmesinde önce karın ağrısı, ishal, dudaklarda ve ağız içerisinde uyuşma daha sonra da nefes darlığı şeklinde oluyor. Taşıdıkları toksin nedeni ile tüketiminde de sakınca bulunan balon balıklarının ilgili mevzuat gereği karaya çıkarılması ve satılması yasak. Bu tip balıkların yayılım gösterdiği plajlarda dolaşan insanlar için en büyük tehlike, balıkların üzerine basmaktır. Bu nedenle dikkatli olunması gerekiyor" denildi.

ÇARPMASI DURUMUNDA

Zehirli Balık Çarpmalarında Yapılması Gerekenler: Böyle bir durumda derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda; Yarada gözle görülebilen herhangi bir diken, deri parçası veya yabancı bir cisim varsa yara temizlenmeli. Yarayı temizlemek amacıyla temiz içme suyu tercih edilmeli, yoksa deniz suyu kullanılabilir. Kanama yoksa yaranın üzeri kesinlikle kapatılmamalı; kanama varsa hemen durdurulmalı.
Editör: TE Bilişim