"Hiçbirimiz bulunduğumuz makamlarda kalıcı değiliz"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, THY Yönetim Kurulu Başkanı'nın değişmesine ilişkin, ''Herkes bir göreve gelir, görevini yapar. Her gelişin bir gidişi var. Hiçbirimiz bulunduğumuz makamlarda kalıcı değiliz. Eğer her geliş-gidiş bir kriz, çatlak diye algılanırsa memlekette hiçbir şeyin dirliği, düzeni kalmaz'' dedi.

İstanbul- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gemi Mühendisleri Odasının Kartal Titanic Business Hotel'de düzenlenen 55. kuruluş yıl dönümü gecesine katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, ''THY'ye yeni seçilen başkanı nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, ''O herhalde vekaleten geldi, yıllık genel kurula kadar'' yanıtını verdi.

Yıldırım, ''THY'de istifaların olması kurumda bazı çatlaklara mı işaret ediyor?'' şeklindeki soruya karşılık da şunları söyledi:
''Herkes bir göreve gelir, görevini yapar. Her gelişin bir gidişi var. Hiçbirimiz bulunduğumuz makamlarda kalıcı değiliz. Eğer her geliş-gidiş bir kriz, çatlak diye algılanırsa memlekette hiçbir şeyin dirliği, düzeni kalmaz. Arkadaşımızın kendi iradesiyle yaptığı bir tercihtir. İstifa kararı almıştır. Hayırlı olsun.''

THY'nin yıllardır ortaya koyduğu başarıların Türkiye'nin dışına taştığını, küresel boyutlara eriştiğini belirten Yıldırım, ''Bu başarı tek başına bir kişinin başarısı değildir. Ekip çalışmasının işidir. Dolayısıyla sistem aynı şekilde çalışmaya devam eder. Kişiler değişir, ama THY'nin büyüme adımları devam eder'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin hazırlanan rapor hakkındaki düşüncelerini sorması üzerine de Yıldırım, ''Rapor ne gerekiyorsa söylemiştir. Rapor çok titiz ve kapsamlı bir çalışma sonucu ortaya çıkmıştır. Raporun üzerine bir söz söylememizin anlamı yok'' dedi.


''Kaynakların akılcı şekilde harekete geçirilmesine ihtiyaç var"

Yıldırım, Gemi Mühendisleri Odasının 55. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla verilen yemekte yaptığı konuşmada da hızla kalkınmakta olan Türkiye'de tabii, beşeri ve iktisadi tüm kaynakların akılcı bir şekilde harekete geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bu bağlamda çevreye, kültürel ve turistik değerlere zarar vermeksizin, kıyılardan da azami ölçüde yararlanılması gerektiğini belirten Yıldırım, bunun bir yolunun deniz ulaşımını canlandırmak, diğer yolunun ise tersane, liman, marina ve benzeri tesis yatırımlarının gelişmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Gemi inşa ve işletmeciliği sektörlerinin ürettiği mal ve hizmetler itibariyle doğrudan ve dolaylı olarak her zaman uluslararası rekabete maruz kaldığını vurgulayan Yıldırım, bu nedenle sektörün dünyada ulusal normlardan ziyade uluslararası normlara göre yönlendirildiğini ve her ülke için askeri, ticari ve sosyal açıdan değişik fakat özel bir öneme sahip ve bu nitelikleriyle daima korunmaya mazhar olduğunu anlattı. Yıldırım, kara listede olan deniz taşımacılını beyaz listeye geçirdiklerini belirterek, Türk deniz taşımacılığının dünyada başarılı hale geldiğini kaydetti.

Son 6 yılda gemi inşa sanayinin Türkiye'de önemli bir konuma ulaştığını vurgulayan Yıldırım, gemi inşa sektörünün tek başına ülkelerin istihdamını artıran, teknolojik ve stratejik açıdan da vazgeçilmez ve ülkeleri refaha ulaştıran lokomotif sektör olduğunu bildirdi.

Dünyada tüm gemi inşa piyasalarında keskin bir rekabet olduğunu ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sektörde var olma iddiasında olan her ülkede ve de ülkemizde, verimliliklerin yükseltilmesi, tersane birleşmelerinin ön plana alınması, tersanelerimizin teminat ve finans sağlayacak yeni ortaklar bulmaları şüphesiz çok önemlidir. Tüm bunlardan hareketle, hizmet ettiğiniz sektörlerde, denizciliğimizi her alanda hak ettiği yere taşıyabilmek için yoğun ve meşakkatli bir yoldasınız. Yolunuz açık olsun.''

Gecede daha sonra Gemi Mühendisleri Odasında 25. ve 40. yıllarını dolduranlara ödülleri verilirken, 50. yılını dolduranlar da ödüllerini Bakan Yıldırım'dan aldı.

Editör: TE Bilişim