MİLGEM Pakistan’ı da koruyacak

Pakistan’ın Ravalpindi kentindeki Savunma Üretimi Bakanlığı’nda Mayıs 2019’da düzenlenen imza törenine Türkiye’yi temsilen Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve Askeri Fabrika ve Tersane İşletme (ASFAT) Yönetim Kurulu Başkanı Şuay Alpay, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Vekili ve ASFAT Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yunus Emre Karaosmanoğlu, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve ASFAT Yönetim Kurulu Üyesi Büyükelçi Basat Öztürk, İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin ve Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul katıldı.

İmza töreni öncesinde satışı yapılacak 4 korvetle ve anlaşmayla ilgili sunum gerçekleştirildi. 2015’te başlayan görüşmeler neticesinde ilk alım talebinin 2017’de yapıldığının belirtildiği sunumda satış görüşmelerinin 12 gün sürdüğü anlatıldı.

Pakistan tarafından satın alınacak 4 MİLGEM korvetinden 2’sinin İstanbul Tersanesi’nde diğer 2’sinin Karaçi’de inşa edilmesine karar verildi. İlk etapta İstanbul ve Karaçi’de inşa edilecek birer korvet 2023’te Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterine katılacak. Diğer 2 gemi ise 2024’te envantere girecek.

Üretim süreci ilk gemide 54 ay, ikinci gemide 60 ay, üçüncü gemide 66 ay, son gemide ise 72 ay sürecek.

Sunumda gemilere ilişkin teknik bilgiler de paylaşıldı. 99,56 metre uzunluğunda ve 14,42 metre genişliğindeki gemilerin maksimum hızı 26 knot olacak. Gemiler 15 gün aralıksız suda kalabilecek.

Savaşlarda aktif rol alabilme, istihbarat toplama, izleme ve arama-kurtarma gibi kabiliyetleri bulunan MİLGEM tipi korvetlerin mühendislik bilgilerinin paylaşımı ile mühendis eğitimi de anlaşmaya dahil edildi.

Anlaşmayı Türkiye adına Yunus Emre Karaosmanoğlu, Pakistan adanı da Milli Savunma Bakanlığı Mühimmat Üretimi Genel Müdürü Tümgeneral Arşad Mahmut ve Karaçi Tersanesi Komutanı Tuğamiral Ather Selim imzaladı.

Klaslaması Türk Loydu’ndan

Öte yandan ASFAT A.Ş. ile Pakistan Savunma Üretimi Bakanlığı arasında inşaa sözleşmesi imzalanan 4 adet MİLGEM tipi Korvetinin klaslama faaliyetleri ise Türk Loydu tarafından gerçekleştirilecek.

Klaslama sözleşmesi imza töreni İstanbul Tersanesi Komutanlığı içindeki ASFAT Proje Yönetim Ofisi’nde Türk Loydu Genel Müdürü Lütfü Savaşkan ve ASFAT A.Ş Genel Müdürü Esat Akgün’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Askeri operasyonlarda aktif rol alabilme, istihbarat toplama, izleme ve arama-kurtarma gibi kabiliyetleri bulunan MİLGEM tipi korvetler, Türk Loydu askeri gemi klaslama kurallarına göre inşa edilecek.

Editör: TE Bilişim