BADER seminerinde liman ve bayrak devleti uygulamaları konuşuldu

Barbaros Denizciler Derneği  (BADER)’in organize ettiği “Liman ve Bayrak Devleti Uygulamaları” konulu seminer Altunizade Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kurulduğu günden bugüne sektörün sorunlarını işin uzmanları ile masaya yatırarak çözüm önerileri sunan Barbaros Denizciler Derneği, yoğun katılımcı sağlayarak seminerlerle kamuoyuna çözüm yolları sunuyor.  Gelenekselleşen BADER seminerlerinde bu ay “Liman ve Bayrak Devleti Uygulamaları” konusu işlendi. Konuşmacı olarak Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı, Turgay Kaya’nın katıldığı seminerde yoğun ilginin olduğu gözlendi. Programa Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, Barbaros Denizciler Derneği Başkanı Ali Şeyhun, Defamed Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Şenkal’ın yani sıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. 

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı, Turgay Kaya, Türkiye’nin çok kısa süre sonra beyaz listeye geçeceğini umduğunu söyledi. Kaya, hedeflerinin en geç 2012 yılında Beyaz listeye geçmek olduğunu ancak 2009 yılının ilk yarısında tutulmaların çok az olduğunu bu şekilde devam ederse çok kısa sürede Türkiye’nin beyaz listeye geçeceğini dile getirdi. 

2009 yılında şimdiye kadar 10 geminin tutulduğunu belirten Kaya, “2008 yılı sonuçlarına göre 774 denetim yapıldı. Bunlardan 43 tanesi tutuldu. 2009 yılı başında ise 10 gemimiz tutuldu şuan. Geçmiş yıllara baktığımız zaman bizim iyi yolda olduğumuzu gösteriyor. 2008 yılında 5 gemi eksik tutulsaydı. Şimdi biz beyaz listenin başlarında olacaktık. Beyaz listeye çok yaklaştık.” dedi. 

Denizcilik Müsteşarlığının Türk Bayraklı gemilerin etkin olarak denetlenmesi için uzman personel tahsis ederek denetim ve eğitim seferberliği başlattığına değinen Kaya,2003 yılından önce Denizcilik Müsteşarlığında çalışan denizcilerin oranının yüzde 6 iken 2009 yılına gelindiğinde bu oranın yüzde 27 çıkartıldığına dikkat çekti.

2003 yılında yurt dışına çıkan gemilere ön sörvey (denetleme) uygulamaya başladıklarını ifade eden Kaya,  bu denetimlerin yabancı ülkelerde Türk bayraklı gemilerin tutulma oranlarını azalmak ve can ve mal güvenliğini sağlamak için yaptıklarını dile getirdi. Amaçlarının Türkiye’nin yurt dışında prestijini yükseltmek ve Türk Armatörü’nün dünya denizlerinde sorunsuzca dolaşmasını sağlamak olduğuna değinen Kaya, “Biz gemiye can emniyeti ve mal emniyeti açısından bakıyoruz. Kendi armatörümüzü korumakla yükümlü olduğumuzu da biliyoruz. Yapmış olduğumuz uygulamalar Türk armatörünün ve Türk denizciliğinin refahı ve selameti için. Bizimde denizcilik sektörümüz gelişsin büyüsün. Bayrak devleti olarak gölge etmeyelim. Onların önünü açalım. Onların yurt dışındaki limanlarda rahat etmesini sağlayalım. Başka hiçbir amacımız yok. Armatörün cebinden para çıkmaması için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Denetimlere ilk başladıklarında armatörlerin tepkisini aldıklarını kaydeden Kaya, uygulamaların faydası görüldükten sonra armatörlerin kendilerinin gelip denetleme yapmalarını istediklerini belirtti.

Genel kontrollerde neler yapılıyor

Denetleme yapılırken genel kontrollerin nasıl yapıldığına da anlatan Kaya şöyle konuştu:”Gemilerin kontrolleri yapılırken dikkat edilen hususları şu şekilde sıralayabiliriz. Öncelikle Geminin Belge, Doküman, Plan Kontrolleri İnşa Emniyet, Teçhizat Emniyet, Telsiz Emniyet Gerekleri Kontrolleri, K/Ü Teknik Teçhizat/Neşriyat Donatımı ile Uygulama ve Test Kontrolleri, Can Kurtarma/Yangınla Mücadele Teçhizatı Kontrolleri, Load Line Gerekleri Kontrolleri, Genel Emniyet Gerekleri, Ana ve Yardımcı Makinelerin Kontrolleri, IOPP,IAPP Gerekleri Kontrolleri,Yaşam Mahalli Ve Çalışma Koşulları(ILO) Kontrolleri, Emniyetli Yönetim Sistemi(ISM) Gerekleri Kontrolleri,Gemi Güvenliği (ISSC/ISPS) Gerekleri Kontrolleri, STCW Gerekleri Kontrolleri, yapılmaktadır”

Gemilerin tutulma nedenleri aynı

Gemilerin tutulma nedenlerinin aynı olduğunun altını çizen Kaya, her yıl gemilerin aynı maddelerden tutulduğunu vurguladı.

Gemilerin tutulmasının azaltılması için tavsiyelerde bulunan Kaya,”Tutulmaların azalması için öncelikle Gemi adamlarının Bilgilendirilmesi gerekiyor. Sonra Limana varış öncesi operasyonel testlerin yapılması şart. Bunların yanında şu maddeleri de sayabiliriz. Planlı bakım –tutum işlemleri-(ISM Manueline Göre), Gemi ve personel belgelerinin takibi-(Safe Manning’e Göre), Sefer bölgelerinin dışına çıkılmaması ( Gemi teçhizatı ve gemi adamı donatımı), Kazalar/ önemli arızaların liman otoritesine/ idareye bildirimi, PSC raporundaki süreli eksikliklerin zamanında giderilmesi, PSCO’nun uygun şekilde Kaptan tarafından karşılanması geminin ilk görülecek kısımlarında bir uygunsuzluğa mahal verilmemesi (PSCO geliş bildirimini müteakip)” dedi.

Limanlara uğrayan gemilerin denetlenme oranları

2oo8 yılında 19 bin 681 geminin Türk Limanlarına uğradığını belirten Kaya, bu gemilerden 7 bin 884’ünün denetlendiğine işaret etti. 2008 yılında yapılan denetlemeyi 2002 yılında yapılan denetlemelerle karşılaştıran Kaya,” 2008 yılında yapılan denetimler 2002 yılına göre çok fazladır.  Çünkü 2002 yılından önce liman devleti denetimleri yok denecek kadar azdı. Bu denetimlerin artmasının sebebi ise denizcilikten anlayan personelin alınması ve 2002 yılından sonra müsteşarlığın ve bakanlığın bilinçli çalışmasının sonucu bu başarılara imza atılmıştır.” diye konuştu.
 
2009 yılı hedefleri

2009 yılı hedeflerini anlatan Kaya önceliklerinin eğitim olduğunu belirtti.

Gemi Denetim Uzmanlarının bilgi ve deneyimlerinin arttırılmasını teminen klas kuruluşlarından ve yurtdışı eğitim imkanlarından yararlanacaklarını kaydeden Kaya, “Bunun için klas kuruluşlarından ve yurt dışı eğitim kuruluşlarından eğitim sağlamaya devam edeceğiz. Tutulan Türk Bayraklı gemilerin işletici kuruluşlarına ISM Kod kapsamında program dışı denetimler yapmaya devam edeceğiz. Yani bir gemi tutulduğu zaman sadece gemiyi sorgulamıyoruz. Geminin klasını sorguluyoruz. Gemi işleten firmayı sorguluyoruz. Bu gemiye en son çıkan bayrak devleti uzmanlarını sorguluyoruz. Bunun yanında kendimizi de sorguluyoruz. Eğer bir uzman bir ay önce belge vermişse ve bir ay sonra bu gemi tutulmuşsa kendimizi de sorgulayarak nerde hata yaptığımızı bulmaya çalışıyoruz. Gemilerin tutulmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu saya de bayrağımızda hak ettiği beyaz listeye çıkarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 2009 Yılında yapılacak ön sörveylerde Yoğunlaştırılmış Denetim Kampanyaları uygulayacağız. Türk Bayraklı gemilerin belgelendirme ve denetimi ile ilgili mevzuatın taranarak, mevzuat eksikliği bulunan konuların belirlenmesi ve mevzuat eksikliğinin giderilmesine yönelik çalışmalara hız vereceğiz. Türk bayraklarını 2012 yılında beyaz listeye geçirmek. Ama daha önce geçireceğimizi umuyorum.” diye sözlerini tamamladı. 

Program sonunda Barbaros Denizciler Derneği (BADER) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şeyhun,  Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı, Turgay Kaya’ya plaket armağan etti.

Editör: TE Bilişim