Azarakhsh 904 tipi ikinci katamaran yolcu teknesi Nisan'da İran’da

Geçen sene Dr. Amir A. Fekri ve Keriman Büyükbayrak ortaklığında MakMarine adıyla kurdukları şirketin başta İran olmak üzere Körfez ülkelerine yönelik deniz taşıtları ve teknolojik bilgi ihracatı servisi verdiğini belirten Metin Ürkmez Demir Çelik San. ve Tic. Ltd. Başkanı ve Genel Müdürü Metin Ürkmez, Azarakhsh olarak adlandırılan 21 serilik 40 yolcu kapasiteli yüksek süratli katamaran yolcu teknelerinin İran’ın Bandar Abbas Limanı ile adaları arasındaki yolcu taşımacılığına önemli bir değişim ve rahatlık getireceğini söyledi.

Metin Ürkmez sözlerine şöyle devam etti: “Başlangıç noktasından hareketle İran’ın Bandar Abbas Limanı ile Körfez’de Qushm (Kişim), Qushm (Kişm), Larak, Hormuz gibi daha sayabileceğimiz ve yolcu hareketi yoğun olan adalar var. Bandar Abbas Limanı ile bu adalar arasında çalışan yaklaşık 110 kadar ahşap teknelerle yolcu taşınmasının devam ettiği ve bu yolcu teknelerinin denize elverişliklerinin can  güvenliği açısından olduğu kadar çok yaşlanmış olmaları nedeniyle de artan sakıncalar yarattığı görülerek yenilenmelerine karar verilmiş.

İran Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı koordinasyonunda bu teknelerin temelden değiştirilmesi politikası oluşturulmuş. Bu konuda biz devreye girdik ve bir proje hazırladık. Bu projemiz İran’ın milli projesi haline geldi ve bu projenin ilk partisi  olarak 21 tane 40 yolcu kapasiteli katamaran tip teknelerinin inşaatına başladık.”

İki tanesi burada üretilecek Ürkmez, yaptıkları anlaşmaya göre 21 katamaran teknenin 2’sini kendilerinin burada inşa edeceklerini, 19 adedinin ise İran’da inşa edileceğini söyledi.

Azarakhsh 904 isimli yolcu teknesinin birincisinin inşasını tamamladıklarını  ve gemiye yükleyerek İran’a gönderdiklerini ifade eden Ürkmez, “Kalan 19 teknenin tüm lojistiğini biz Türkiye’de hazırlayacağız. İran’daki tersanede şu anda 6 tekne kurulmuş vaziyettedir. Birinci tekneyi 5-8 Mart tarihlerinde gemiye yüklemiştik. İkinci Azarakhsh 904 ise nisan ortalarında İran’a yola çıkarılmış olacaktır” dedi.

Birinci teknenin 3 Nisan’da Bandar Abbas Limanı’nda teslim edilmiş olacağını, bu projeyle ilgili olarak bir  davet düzenlendiğini kaydeden Ürkmez, teslim ettikleri teknenin İranlı yetkililer tarafından beğenilmiş olmasından mutluluk duyduklarını vurguladı.

İran’la yapılan işbirliğinde daha yeni projeler alabileceklerine inandığını belirten Metin Ürkmez şöyle devam etti: “Gidişat bize daha kapsamlı projeleri üstlenebileceğimizi işaret etmektedir. Sadece yolcu tekneleri ile kısıtlı olmayacak bu işbirliği, İran’daki tersanelerde yarım kalmış bazı gemi inşaatlarının tamamlanması gibi yeni projeleri de içermekte. Ayrıca katamaran yapıda 120 kişilik çok daha kapsamlı yolcu tekneleri  de çalışmalarımız arasında yer almaktadır.

DR. AMİR FEKRİ: TEKNOLOJİ TRANSFERİ HAMLESİ ÇOK ÖNEMLİ

MakMarine ortaklarından Dr.Amir Fekri 40 yolcu kapasiteli 21 katamaran tip yolcu teknesinin inşa edilmesi projesinin İran’da ilk kez gerçekleştirilmeye başlandığını belirterek basına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 “Almanya, Avusturya, Norveç gibi ülkeler yerine Türkiye’de kurduğumuz Mak- Marine ile bu projeyi gerçekleştirmenin teknoloji transferi sağlaması açısından da kapsamlı bir önemi var. Katamaran yolcu tekneleri projesi bütünüyle bilimsel bir çerçevede yürütülmekte. Bu proje ile yolcuların can güvenliğinin sağlanması için servis vereceği Bandar Abbas ile adaların yer aldığı bölgedeki deniz ve hava iklim koşulları dikkate alınmıştır.

Bu bakımdan Azarakhsh 904 çok daha farklı bir projedir. MakMarine öncülüğünde başlatılan Türkiye’nin teknoloji transferi hamlesinin son derece önemli olduğunu işaret etmek isterim. Önümüzdeki dönemde 120 kişilik dört katamaran yolcu  feribotu inşa edilmesi projesi bu gelişmenin bir diğer adımı olacaktır.”

Editör: TE Bilişim