Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)’ye saatler kala Özel Değişim Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Hüseyin Er, sınava girecek öğrencilere son taktikleri sunup son gece için ‘Ilık bir duş alıp telefonunuzu kapatarak yatın” dedi.

Sınavların hayatın bir parçası olduğunu ancak çok aşırı da abartmamak gerektiğini belirten Özel Değişim Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Hüseyin Er, “Kariyer basamaklarını birer birer geçmenin ön şartı olan sınavların süreci kadar sınav günü yapılacaklar da çok önemli. Özellikle TEOG ve YGS-LYS grubu öğrencilerimizin sık karşılaştığı bir durum. Yaklaşık 2 milyon üç yüz bin adayın ter dökeceği 2017 YGS maratonunun tamamlanmasına saatler kaldı. Hem aileler hem de öğrenciler bu süreci aylardır bekliyorlardı. Kimi zaman mutlu kimi zaman umutsuz günler geçti belki de ama artık bu durumu kabullenmek gerekmekte” diyerek sınav öncesi sınav anı ve sonrasında yapılabilecek olan bazı tecrübeleri sınav girecek adaylar için paylaştı.

‘Uyuyamama problemine karşı ılık duş alıp bir bardak ılık süt içip yatağa girin”

Sınavdan önceki son gecenin özellikle heyecanın en yoğun olduğu zaman olduğunu belirten Er, “Özellikle kaygı düzeyi yüksek öğrenciler gece geç saatlere kadar uyuyamama problemi yaşamakta. Ilık bir duş ve ardından ılık bir bardak süt-tarçın karışımı rahatlama sağlayacaktır. Uyumadan önce sınavı hayalinizde yaşayın, sınav sabahını, sınıfınızı, optik formu, deneme kitapçığını, hangi alandan başladığınızı ve soruları çözdüğünüzü hayal edin. Cep telefonunuzu kapatıp dış dünya ile iletişimi kesmek faydalı olacaktır. Akrabalardan gelen iyi niyetli telefon görüşmelerini mümkünse aileniz yapabilir. Sınav sabahı mutlaka erken kalkmaya gayret edin. Güzel bir kahvaltı yapın. Menüye yumurta, bal, peynir ilave edin. Açık bir çay için. Evden çıkmadan önce belgelerinizi kontrol edin. Nüfus cüdanı, sınav giriş belgesini yanınıza alın. Sınav süresinden bir saat önce yani saat 9.00 gibi sınav yerinizde olmaya dikkat edin. Sıranıza oturun. Son kontrolleri yapın. Kitapçık, optik kontrollerine dikkat edin. Kodlamaları yapın. Kaygının azı yarar çoğu zarardır. Sınav başlangıcındaki ilk 10-15 dk heyecan normaldir. Nefes kontrolleri yapabilir, bir yudum su içebilirsiniz. Kendinizden eminseniz sıkıntı yok. Deneme sınavlarında alışık olduğunuz sıralama ile başlayın. Macera yaşamayın. Yeni bir deneme çözme sistemi denemeyin. Deneme sınav tekniklerine özellikle de turlama tekniğine dikkat edin. Zor soruları atlayarak zaman kalırsa tekrar dönersiniz. Sorularla cebelleşmeyin. Optik kodlamalarında doğru kodlamaya dikkat edin. Kaydırma riskine önlem olarak sayfa sayfa kodlamaya dikkat edin” diyerek YGS’nin bir son değil bir mola olduğunu kaydetti.
Kaynak: iha