Adnan Menderes Üniversitesi Kuyucak Meslek Yüksekokulunda 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’ni kutlama etkinliği kapsamında bir program gerçekleştirildi.

Kuyucak Meslek Yüksekokulu Müdürü Nazilli İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ali Bilgenoğlu konuşmacı olarak yer aldığı etkinliklerde yüksekokulu öğrencileri, akademik ve idari personel katıldı. Çanakkale Savaşlarıyla ilgili belgeselin izlendiği, şiirlerin okunduğu etkinlikte Bilgenoğlu, Çanakkale Zaferi’nin tarihi önemini anlattı. İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. Yılı nedeniyle Milli Şair Mehmet Akif Ersoy da anılırken etkinlikte Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden Hüseyin Keçelioğlu Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Destanı isimli şiirini ezbere okudu. Ummuhan Sevinç de Çanakkale türküsünü seslendirdi. Öğrenci Döndü Yıldırım Sakarya Türküsü isimli şiiri okudu.

Yrd.Doç.Dr. Ali Bilgenoğlu, uluslararası ilişkilerde önemli bir yere sahip olan güçlü-zayıf dengesini açıklayarak ve bu savaştan günümüz için çıkarılan dersleri sıralayarak büyük zaferi farklı bir bakış açısı ile anlattı. Oldukça duygulu aynı zamanda da öğretici bir konuşma yapan Bilgenoğlu, Çanakkale Savaşı’ndan ve sunumda paylaşılan görüntülerden çıkarılacak derslerin olduğunu belirtti. Müdür Bilgenoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çanakkale’de tarihin en güçlü donanmasının, en güçlü devletinin karşısında tarihinin en zayıf dönemini, en ağır günlerini geçiren bir devlet savaşmıştır. Bu zafer her şeyi gücün çözemediğini göstermiştir. Savaştan zaferle çıkan Osmanlı Devleti’nin bu başarısında güçten başka parametreler vardır. İnanç bu savaşta galip gelmiştir. Her şey ters gidiyor olabilir ancak yüreğin de mi yok aklın ve inancın da mı yok. Bu savaşta inancı olan galip geldi. Yüz yıllarca kaybetmeyen, kaybetmeyi bilmeyen millet, tarihinin en ağır günlerinden geçerken kaybetmeyi içselleştirmedi. Kaybetmeyi içselleştirmek, buna rıza göstermek bir milletin başına gelebilecek en kötü şeydir. 1915’te Türkleri geldikleri yere geri göndermeye geldiler. 2017 biz hala buradayız. Bu savaştan çıkaracağımız birinci ders inançtır. İnancını koruyacaksın, kendine güveneceksin ve çok çalışıp, çok okuyacaksın. Ortalama olmayı kabul etmeyeceksin. Sen sana inanmazsan başkaları sana neden inansın.”

Yrd. DoçDr. AliBilgenoğlu, alkışlarla kesilen konuşmasına bu savaştan çıkarılacak ikinci dersten söz ederek devam etti. Konuşmasının ikinci bölümünde Çanakkale Cephesi’nde savaşmaya gelen Osmanlı askerlerinin memleketlerine dikkat çekti. Bilgenoğlu, bu cepheye Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen askerlerle birlikte Musul’dan, Halep’ten, Yemen’den, Trablusgarp’tan, Bingazi’den de asker geldiğini belirtti. Yrd. Doç.Dr. AliBilgenoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu askerler uzak yerlerden neden geldi. Çünkü burası vatandı. Sahiplenilmesi, sevilmesi, korunması gereken yer. Bunu korumak için geldiler. Osmanlı nedir diye soranlara Çanakkale’yi gösterin, mezarlarda yatan askerlerin geldikleri yerleri gösterin. Mezun olamamış mezun verememiş çok sayıda lise vardı 1915’te. İşte Çanakkale bu vatan sever insanların millet olduğu yerin adıdır. Biz şimdi Çanakkale’ye gidince millet olduğumuzu anlarız. Herkesin de millet olmak için önce tarihini öğrenmesi ve Çanakkale’ye gitmesi lazım.”

Bilgenoğlu konuşmasının son bölümde okumanın, çalışmanın ve üretmenin önemine dikkat çekti. Günümüzde güçlü olmanın bilgi üretmekle ilişkili olduğunu vurgulayan Bilgenoğlu, kendi ayaklarımızın üzerinde durmak için çok çalışmamız gerektiğini belirtti. Öğrencilere çok çalışmaları, kendilerini bilgiyle donatmaları, görgülerini arttırılmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Yrd.Doç. Dr.Ali Bilgennoğlu, son olarak korkma ve oku mesajlarının önemini anlattı.

Kaynak: iha