AVUSTRALYA MERDİVENİ 

Sabah sabah “Türk Kaptan, temizliğini yaptığı gemi ambarına düşerek öldü” haberiyle irkildim. Kaptanın ambar temizliğinde işi ne? 

Alt satırda doğru ifade vardı. “Atlas Okyanusu’nda geminin ambar temizliğinin kontrolünü yapmak isteyen İkinci Kaptan ambara düşerek hayatını kaybetti” Allah rahmet eylesin. Allah ailesine sabırlar versin.. 

Çok seyrek de olsa maalesef istenmeyen bu tür olaylar başımıza geliyor. Örneğin rahmetli halamın oğlu Şener, gemici olarak çalıştığı ilk gemisinde dengesini kaybedip ambara düşüp ölüyor sene 1969. 

Biz denizcilerin nasıl bir tehlike içinde olduğunu sanırım şu resim açıkça ifade eder. 

 

Sabit merdivene görünmeyen 5-6 basamak daha ilave edebilirsiniz. Hangi denizcimiz bunun eğitimini almıştır? Testten geçmiş midir? Kişinin yükseklik korkusu var mıdır? Gideni geri getiremedikten sonra istediğimiz kadar yorum yapalım. 

Avustralya merdiveni diye bir ifade duydunuz mu? Google amcaya sordum karşıma dubleks bir dairedeki döner merdiven çıktı. 

  

Bazı gemilerimizde bulunan “Avustralya merdiveni” düzeneğine uygun. Cami minaresi içindeki helezonlu merdiveni alın ambar bölmesinin bulkhead arkasına koyun. Sonra ambarın içine 3 farklı yerden birer kaporta açın.

Resimde siyah renkli olarak gösterdim. 

 

Sonra oturup düşünelim hangi tip merdiven daha emniyetli? Kıyas kabul etmez. Yarı tip Avustralya merdiveni bile düz merdivenden çok daha emniyetlidir. 

 

Arşivimdeki resim biraz koyu çıksa da dikkatli bakınca seçilebiliyor. Güverteden A platformuna kadar kapalı kısımdan iniliyor. Sonra yine iç kısımdan B merdiveniyle C bölgesine geliniyor. Kalan kısım basamaklar tutunarak iniliyor.. 

 

 

Bu resimde de düzenek daha açık görünüyor.  

Bir öneri; 

 

Ambara inen basamakları çevreleyen emniyet çemberi, merdiveni kullanan kişiye güven verir, psikolojik tedirginlikten kurtarır..