İZMİR'in yelken sporuna gönül veren gençlerinden 16 yaşındaki İdil Bayar, uluslararası bir yarış çerçevesinde ‘Atlantik Okyanusu'nu geçen en genç Türk kızı’ olmak için Türkiye'den ayrıldı. Kanarya Adaları'nın Las Palmas kentinde, dünya turundaki Cumhur Gökova'nın yelkenli teknesine binerek Atlantik'i geçecek olan İdil Bayar, “Hayallerimi gerçekleştireceğim için mutluyum” dedi.

Aytül- Cüneyt Bayar çiftinin tek çocukları, Işıkkent Okulu 10'uncu sınıf öğrencisi İdil Bayar, 8 yaşından beri gönül verdiği yelken sporunda çıtasını her geçen gün biraz daha yükseltiyor. Optimist ve lazer alanlarında başarısını kanıtladıktan sonra, daha büyük teknelere geçen İdil, Sadun Boro'dan sonra tekneyle dünya turu yapan ikinci Türk olan Cumhur Gökova'nın ekibine katıldı.

Yıllar sonra yeniden dünya turuna çıkan ünlü denizci Cumhur Gökova, İdil'i ‘Gökova’ adlı teknesinin en genç tayfası olarak Atlantik geçişine katılmaya ikna etti. İdil, World Cruising Club tarafından düzenlenen Uluslararası ARC 2010 yarışı çerçevesinde Gökova teknesiyle Atlantik geçişi yaparak ‘World of the Yacht Ocean’ belgesi alacak ve ‘Atlantik'i geçen en genç Türk kızı’ olacak. Gökova mürettebatı, Kanarya Adaları'nın Las Palmas kentinden, Karayip Denizi'nin güneyindeki Santa Lucia adasına 17- 18 günde varabilirse, en hızlı ekip unvanını da hak edecek.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ OLMAK İSTİYOR

Zorlu yarış için hazırlıklarını tamamlayan İdil Bayar, İzmir'den ayrılırken DHA muhabiriyle heyecanını paylaştı. Bayar, ‘Gökova’ teknesinde aralarında iki Rus'un da bulunduğu 8- 9 kişilik bir mürettebatla Atlantik geçişi yapacağını söyledi. Daha önce Yunanistan'ın Rodos Adası'nda katıldığı bir yarışta ‘en genç kaptan’ unvanı aldığını hatırlatan İdil Bayar şunları söyledi:

“Bu kez Atlantik'i geçen en genç Türk kızı olacağım. ‘World of the Yacht Ocean’ belgesi alarak bunu da kesinleştireceğim. Gökova mürettebatı olarak Atlantik'i 17- 18 günde geçerek, en hızı ekip unvanı almayı da çok istiyoruz. Hayallerimi gerçekleştireceğim için çok mutluyum.”

21 Kasım'da Las Palmas'tan başlayacak ve Karayip Denizi'nin güneyindeki Santa Lucia Adası'nda sona erecek yarış için bazı çalışmalar yaptığını kaydeden İdil, özellikle koşu ve yoga ile yarışa hazırladığını söyledi. Bu başarıya imza attıktan sonra gençleri yelkene kazandırmak için çaba göstereceğini kaydeden İdil Bayar, “Yelken benim hayatımda her zaman olacak. Tabii eğitimimi de bırakmayacağım. Endüstri mühendisi olmak istiyorum. Ama deniz ve yelkenden kopamam. Genç isimleri bu spora kazandırabilirsem ne mutlu bana” dedi.

AİLESİ: KIZIMIZA GÜVENİYORUZ

Kızlarının heyacanını başından beri destekleyerek paylaşan Aytül- Cüneyt Bayar çifti de, İdil'in başarıyla döneceğinden emin olduklarını söyledi. Ev kadını anne 40 yaşındaki Aytül Bayar, kızına güvendiğini ve gurur duyduğunu belirterek, “İki ayrı dalda başarı istiyorlar. İstemek yolun yarısıdır. Başarılı olacaklarına inanıyorum. Bütün bunların yanı sıra, bu deneyimin ileride anlatacağı güzel anıları arasında yer almasını istiyorum” diye konuştu.

Özel bir şirkette genel koordinatör olarak çalışan baba 45 yaşındaki Cüneyt Bayar da, İdil'in yapacağı işin ciddiyetinin farkında olduğunu söyledi. 11- 12 metre uzunluğundaki yelkenli bir teknede 8- 9 kişi 20 gün vakit geçireceklerini ve mürettebat olarak çalışacaklarını kaydeden baba Bayar, “Atlantik geçişi hem fiziken, hem de ruhen zor bir iş. Sıcak bir sudan hatta sıcak bir banyodan bile mahrum kalarak, bu geçiş yapılacak. Ama biz kızımıza güveniyoruz ve başarıyla döneceğinden eminiz” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim