Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk , denize olan sevgisini ve tutkusunu her fırsatta göstermekten büyük keyif almıştır. Bu nedenle "Dumlupınar ve Anadolu" diye tanımlanan altıncı yurt gezisinin önemli bir bölümünü donanmaya

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk , denize olan sevgisini ve tutkusunu her fırsatta göstermekten büyük keyif almıştır. Bu nedenle "Dumlupınar ve Anadolu" diye tanımlanan altıncı yurt gezisinin önemli bir bölümünü donanmaya ait gemilerle yapmıştır. Bu gezi, aynı zamanda Atatürk'ün Deniz Kuvvetlerine vermiş olduğu önemin farklı bir göstergesiydi.

30 Ağustos 1924'te Dumlupınar'da yapılan bir törende, eşi Latife Hanım 'la birlikte deniz subaylarını sevgiyle kucaklayarak, Deniz Kuvvetlerimize olan samimi duygularını ve onların varlığının ne kadar çok önemli olduğunu şu ifadesiyle dile getirmiştir.

"Zamanında bütün deniz kuvvetleri ve silah, cephane depolarıyla hareket üslerimizin ve inşaat tezgahlarımızın İstanbul'a sıkıştırılmasındaki sakınca, işte bu mücadelede ortaya çıkmıştır. Düşmanın ablukasına ve sahip olduğu deniz vasıtalarına rağmen, deniz kuvvetleri mensuplarımız birkaç gemiyle harikalar göstererek, hiçbir şey kaybetmeden deniz ulaşımını sağlamak suretiyle teşekküre değer hizmetler yerine getirmiştir."

Gerçekten, o yıllardaki askeri ve sivil denizcilerimizin içinde bulundukları zor şartlar altında yaptıkları işler, gösterdikleri olağan üstü başarılar akıl almaz boyutlardadır.

Büyük cesaret ve özveri isteyen girişimlerle, derme çatma, kırık dökük ve çoğu hurda sınıfındaki küçük gemilerin toplam yük kapasitesi 7 bin 800 tonken, Kurtuluş Savaşı'mızda ordularımıza sağlanan lojistik destek, 220 bin tonun üzerindedir.

Atatürk, 50 gün süren Dumlupınar ve Anadolu gezisindeki izlenimlerini, 19 Eylül 1924 tarihli Cumhuriyet gazetesine şu cümlelerle aktarmıştır:
"Memleketin kıyıları ve iç tarafları maddi, manevi ve fikri bir faaliyet ateşi içindedir. Kıyılarımızdaki sahip çıkma, çalışma ve içtenliğini İç Anadolu'nun en kenar köşelerinde de gördüm."

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da, Cumhuriyet Donanma'sının kurucusu olan Büyük Önder Atatürk'ün, Türk ulusuna armağan ettiği Cumhuriyet'e, onun ilke ve devrimlerine sahip çıkarak, ona olan bağlılığını büyük bir gururla göstermişlerdir.