Asyaport, konteyner gemilerine kıyı elektriği sağlayan Türkiye'nin ilk limanı oldu

Gemiyle Trabzon’a 20 Bin Turist Geldi Gemiyle Trabzon’a 20 Bin Turist Geldi

Günümüzde Türkiye'nin en büyük konteyner terminali olarak kabul edilen Asyaport, kıyı elektriği sağlayan bir kara elektriği kaynağının (OPS) kurulumunu tamamlayarak "konteyner gemilerine kıyı elektriği sağlayan Türkiye'nin ilk limanı" oldu.

Açıklandığı üzere, sistem yanaşmış gemilere elektrik sağlayacak ve bunun gemilerin karbon emisyonlarını ve çevresel ayak izini "önemli ölçüde" azaltması bekleniyor.

Terminalde üç yıldır çalışan bir kıyı elektriği projesinin parçası olan sistemin, örneğin aynı anda iki ana hat gemisine ve üç besleme gemisine yüksek voltajlı elektrik sağlama kapasitesine sahip olduğuna inanılıyor.

Şu anda ve "sadece" elektrikli vinçlerle çalışan ve "terminaldeki konteynerlerin sürdürülebilir bir şekilde konumlandırılmasını" sağlayan Asyaport, kıyı elektriği kapasitesinin, tesisin emisyonlarını azaltan mevcut özellik portföyüne bir ek olduğunu paylaştı.

Bu yeni sistemi test eden ilk geminin, 396 metre uzunluğunda ve yaklaşık 20.000 TEU kapasiteli, 'dünyanın en büyük konteyner gemilerinden biri' olan 199.300 dwt'lik MSC Oscar olduğu ortaya çıktı.

Şu anda Asya ile Avrupa arasındaki ticareti birbirine bağlayan İsviçreli ağır nakliye şirketi Mediterranean Shipping Company'nin (MSC) Tiger servisinde hizmet veren Panama bayraklı gemi, rıhtımdaki enerji ihtiyaçlarının Asyaport'un yeni OPS'sinden gelen kara elektriğiyle 'başarıyla karşılandığı' 48 saatlik bir operasyondan geçti, MSC açıkladı.

MSC'nin terminal yatırım şirketi Global Terminal Limited (GTL) ve Tekirdağ, Barbaros'ta bulunan Türk Soyuer ailesi tarafından kurulduğundan beri Asyaport, çevresel ayak izini iyileştirmek için çok sayıda adım attı.

MSC'ye göre, bu terminal, 1.289,03 kW kapasiteli toplam 3.020 güneş paneli bildirildiğine göre, güneş enerjisi sistemleri aracılığıyla kendi tüketimi için elektrik üretiyor. Şu anda, limanın toplam enerji tüketiminin %6'sının bu paneller tarafından sağlandığına inanılıyor.

Buna ek olarak, MSC, terminaldeki enerjinin yalnızca yenilenebilir kaynaklardan nasıl üretilebileceğini görmek için fizibilite ve proje çalışmalarının çoktan başladığını ve üretimden tüketime kadar yenilenebilir bir enerji tedarik zinciri kurma planlarının olduğunu açıkladı.

Hatırlatmak gerekirse, geçen yıl MSC, Asyaport'ta Calestino Maresca sınıfı 24.000 TEU gemisi için bir isimlendirme töreni düzenledi. MSC Türkiye olarak adlandırılan geminin, yalnızca dünyanın en büyüklerinden biri değil, aynı zamanda bugüne kadarki tasarıma göre en yakıt tasarruflu konteyner gemilerinden biri olduğu iddia ediliyor.

Editör: Fulya Tekin