Aşırı Kahve İç Halisünasyon Gör

İngiliz araştırmacılara göre, günde 7 fincanı aşan kahve içenler, halüsinasyon riskini üç katı arttırıyorlar. Halüsinasyon, dıştan bir uyarı olmadan mey­dana gelen yanlış algılama olarak tanımlanıyor. İngiliz araştırmacılar, "etrafınızda hiç kimse yokken sesler duyuyorsanız, o gün aşırı miktarda kahve içmiş olabilirsiniz" diye uyarıyorlar.

Durham Üniversitesi'nce yapılan araştırma ekibinden Simon Jones, halüsiyansyonla kafein ilişkisinin ilk kez araştırıldığını ve amaçlarının halüsiyanyon gören kişilerin alışkanlıklarını değiştirmeleri durumunda bu riski ne ölçüde azaltabileceklerini öğrenmek istediklerini söyledi.

Araştırmada 200 öğrencinin, kahve, çay ve kafein içeren diğer içecek alışkanlıkları ile halüsinasyon görüp görmedikleri sorulurken, stres düzeyleri de ölçülmeye çalışıldı. Araştırmada, günde 7 büyük fincan kahve içenlerin halüsinasyon görme risklerinin üç katı arttığı görüldü. Simon Jones, stres hormonu olarak bilinen cortisol düzeyininin de kafein alımıyla yükseldiğinin bilindiğini belirterek, bu durumun da halüsinasyonu tetikleyebileceğini söyledi.

Jones'a göre, bu ilintilerin ortaya çıkarılması için araştırmaların sürdürülmesi gerekiyor.

 

Editör: TE Bilişim